Grozljivka: Ujeti v tovornjaku brez zraka, z SMS sporočilom jih je rešil afganistanski deček

Fotografija je simbolična (foto: epa).

“Ni kisika v vozilu.” To je sporočilo, ki ga je komaj šest- ali sedemletni deček poslal britanski humanitarni delavki. S tem SMS-sporočilom je pred skoraj gotovo smrtjo rešil še 14 drugih migrantov.

Čeprav tako mlad, so ga številni že označili za junaka. Ahmed je s svojim SMS-sporočilom, napisanim v polomljeni angleščini, rešil življenje več kot desetim ljudem, ki so bili skupaj z njim ujeti v tovornjaku, ki naj bi prevažal sladoled, piše nemški Spiegel.

V sporočilu je pisalo: “I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar Iam no Jokan valla ..” Prevod bi se glasil: “Potrebujem pomoč. Voznik se ne ustavlja. Ni kisika v vozilu. Ni signala. Sem v zabojniku. Ne šalim se.”

Hitro ukrepali in izsledili tovornjak
Uslužbenka, ki je dobila SMS, je bila v tistem času ravno v New Yorku. Pred nekaj tedni se je z dečkom srečala v taborišču v Calaisu in mu dala telefonsko številko, na katero se lahko obrne, če se bo znašel v težavah.

Takoj ko je prejela sporočilo, je o tem obvestila policijo, ki je nato s pomočjo prevajalke z dečkom navezala stik. Tako so izvedeli, da se deček, skupaj s še 14 drugimi migranti, nahaja v tovornjaku za sladoled in da so na poti iz Francije v Veliko Britanijo.

Izsledili so mobilni telefon in tako rešili migrante, ki bi v nasprotnemu primeru lahko hitro končali kot migranti, ki so se avgusta lani zadušili v tovornjaku v Avstriji.

B. O.