Grozljivo: Migranti so se utopili zaradi ponarejenih rešilnih jopičev

Ponarejeni rešilni jopiči. Foto: epa

Turška policija je zasegla več kot 1000 ponarejenih rešilnih jopičev, narejenih za migrante, ki skušajo priti iz Turčije v Grčijo preko Egejskega morja. Jopiči so izdelani iz materiala, ki na vodi ne plava.

Policisti so v raciji v turškem pristanišču Izmir našli delavnico za rešilne jopiče, ki so bili polnjeni z materiali, ki zanje niso primerni, ker ne plavajo na vodi. V delavnici, kjer so jopiče izdelovali, so bili štirje delavci – od tega dve mladi sirski deklici, poroča BBC.

V torek so sicer ob turški obali odkrili 34 trupel migrantov, mnogi izmed njih pa so imeli oblečene rešilne jopiče. Med njimi so bili tudi številni otroci, vendar brez rešilnih jopičev.

Na poti na grški otok Lezbos se jim je po besedah organov zaradi slabega vremena prevrnila ladja.

V letu 2015 je Sredozemlje prečkalo več kot milijon migrantov, večina jih je ubrala pot preko Turčije v Grčijo. Veliko migrantov kupi na obali jopič, ki bi jim v primeru slabih razmer pomagal preživeti dolgo pot s čolnom. Pravilno izdelani jopiči iz pravega materiala stanejo do 130 €, po podatkih poročevalca BBC iz Istanbula pa jih tam lahko kupijo tudi za dobrih 10 evrov.

Foto: epa

Foto: epa

Mnogi migranti se odločijo za cenejše, slabše izdelane rešilne jopiče, ki stanejo samo 10 evrov in ne ponujajo nobene zaščite.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v letu 2015 na Egejskem morju za mrtve ali pogrešane razglašenih 3.771 ljudi.

Zasegli že 1263 ponarejenih rešilnih jopičev, preiskave še potekajo
Turška tiskovna agencija Dogan je sporočila, da so v sredo zasegli kar 1263 jopičev, ki niso dosegali potrebnih varnostnih standardov. Delavnica je bila v centru Izmirja, ki je za migrante glavna izstopna točka iz Turčije na Egejsko morje.

V času racije so v prostorih našli štiri osebe, med njimi dve mladi sirski deklici, agencija pa ni sporočila njunih starosti. Za podrobnejše informacije so rešilne jopiče poslali na pregled na lokalno policijsko postajo. Preiskava je v teku.

Stojnice v pristanišču

 

Migranti kljub zimskemu vremenu nadaljujejo z množičnimi prihodi na grške otoke. Lezbos je med njimi daleč najbolj popularna destinacija, v letu 2015 jih je tja prispelo več kot pol milijona.

Anja Dangubič