fbpx

Grozljivo: Otroke in mladoletnike so imeli na steno priklenjene z verigami

Foto: EPA

Romunske oblasti so v obsežni operaciji v vasi Berevoesti severno od prestolnice Bukarešte odkrile skupino 65 mlajših moških in dečkov, ki so bili zasužnjeni. Pri tem so aretirali 38 ljudi, 20 od njih jih ostaja v priporu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile pristojne oblasti.

Mlajši moški in dečki so bili priklenjeni z verigami in trakovi, deležni tepeža in poniževanja, prav tako so jih silili v medsebojne pretepe. Med policijsko operacijo so na domu vodje kriminalne združbe osvobodili pet mladoletnikov, od tega dva dečka, stara 10 in 12 let, ki sta bila zaprta in vklenjena v verigo. Našli so jih v prizidku hiše. Med njimi so nekateri že osem let v ujetništvu.

Goli, bosi in podhranjeni
Ujeti so bili prisiljeni stradati, za hrano pa so jim dali ostanke. Med njimi so bili nekateri celo brez oblek, občasno pa naj bi jih polivali z mrzlo ali vročo vodo. Roke in noge so jim zavezali in jim ukazali, da jedo s tal.

Za zabavo osumljencev so se morali med seboj pretepati, je sporočilo tožilstvo. Valentin Preoteasa vodja preiskovalnega oddelka za organizirani kriminal na tožilstvu je za Associated Press komentiral primer po telefonu. “Šokantno je kaj takega slišati in videti  v 21.stoletju.

Ugrabljene mladostnike imeli tudi za spolne sužnje
Kot je povedala predstavnica tožilstva Mihaela Porime, so z “ujetniki”  ravnali grozljivo. Tožilstvo sumi, da so nekatere tudi spolno zlorabljali. “Preiskava bo še potrdila sume prisilne prostitucije,” je povedala predstavnica tožilstva Mihaela Porime. Med 30 prijetimi so tudi ženske, ki so še v preiskovalnem zaporu. Med racijo so pri enem od vodilnih “sužnjelastnikov” našli 56.300 ameriških dolarjev, kilo zlata, devet motornih žag in tri kombije, ki so jih uporabljali za svoje kriminalne dejavnosti.

Tisti, ki so jih  osvobodili, so imeli po telesu sledi odprtih ran, še posebej po glavi. Bili naj bi tako fizično kot psihično travmatizirani“, je za lokalne medije povedal Adrian Macovei iz organizacije za zaščito otrok DGASPC.

Ugrabljenih 40 otrok
Od leta 2008 so po navedbah tožilstva na javnih mestih, blizu cerkva ali železniških postaj ugrabili okoli 40 otrok, ki so jih nato prisilili, da so opravljali hišna opravila, skrbeli za živali ali gozdarili na črno.

Domačinka: “Saj so bili brez staršev”
Tamkajšnji prebivalci so novinarjem danes povedali, da ne verjamejo tem trditvam ter da so bili dečki sirote brez doma, s katerimi niso grdo ravnali ali jih zlorabljali. “Če so ti ljudje prišli delat k nam, smo jim dali hrano, zatočišče. Ničesar hudega jim nismo naredili. Bili so nesrečni, brez staršev, zaradi tega so se nam smilili. Bili so kot naši lastni otroci,” je za AFP dejala ena od lokalnih prebivalk, ki ni želela razkriti svojega imena.

65 ljudi – med njimi tudi otroci in mladostniki – zaprtih v ujetništvih
Župan mesta Berevoesti Florin Proca Bogdan je pred nekaj meseci opozoril policijo in tožilstvo na ugrabitve otrok in mladostnikov ter sume “suženjstva” v tej romunski vasici. V tem času je obsežna preiskava tožilstvo pripeljala do 90 osumljenih, ki so imeli 65 ljudi, med njim tudi otroke in mladostnike, zaprtih v ujetništvu. V aretacijah je sodelovalo 160 policistov. Tožilstvo o točnem številu mladoletnih otrok še molči. Trenutno so vsi nastanjeni v varovane centre. Večina mladih je tudi brez dokumentov saj so jim bili odvzeti in jih tekom preiskave niso našli.

Župan Berevoesti Florin Proca Bogdan za AFP dejal, da je osupel. “Ne morem si predstavljati, da lahko leta 2016 obstajajo takšni brezsrčni ljudje. Videl sem pretresljive fotografije sužnjev, mladoletnih fantov in ljudi, ki so jih zadrževali proti njihovi volji, jih zlorabljali,” je še dejal.

Romunske oblasti so sporočile, da priprte “lastnike sužnjev” čaka do 20 let zaporne kazni.

SPS