fbpx

Grozljivo poročilo: Boko Haram od januarja do marca razstrelil že 27 otrok

Foto: epa

Poročilo Unicefa razkriva, da so v prvih treh mesecih letošnjega leta samo v teroristični skupini Boko Haram 27 otrok – večinoma deklet – prisilili v samomorilski napad.

Unicef je opozoril na skrb vzbujajoče povečanje števila otrok, ki jih člani terorističnih skupin prisilijo, da postanejo samomorilski napadalci. Še posebej so pod drobnogled vzeli Boko Haram, islamsko teroristično skupino s sedežem v Nigeriji. Unicef, ki spada pod okrilje Generalne skupščine OZN, je razkril, da je bilo kar 27 otrok, med njimi večinoma deklet, uporabljenih v samomorilskih napadih Boko Harama na območju afriškega Čadskega jezera v prvem četrtletju letošnjega leta. Za primerjavo: v enakem obdobju lani je bilo v samomorilski napad prisiljenih devet otrok.

“V prvih treh mesecih je število otrok, ki so jih uporabili v bombnih napadih, skoraj enako kot v lanskem celem letu. To je najslabša možna uporaba otrok v konfliktu,” je prepričana regionalna direktorica Unicefa za zahodno in srednjo Afriko Marie-Pierre Poirier.

Ti otroci so žrtve, ne storilci
Poirierova je še prepričana: “Ti otroci so žrtve, ne pa storilci.” Hkrati so šokirani, da je Boko Haram povečal napade z “alarmantno taktiko”, v kateri uporabljajo otroke kot samomorilske napadalce. Unicef še razkriva, da je bilo leta 2014 kar 117 otrok prisiljenih izvesti samomorilski bombni napad na javnih mestih v Nigeriji, Čadu, Nigru in Kamerunu. “V veliki večini teh napadov so bila uporabljena dekleta,” so še razkrili v Unicefu.

Marjanca Scheicher