fbpx

Grozljivo: Raziskava pokazala, da Severna Koreja pod vodstvom Kim Jong Una izvaja javne usmrtitve na najmanj 323 lokacijah

Foto: The Daily Caller

Smrtna kazen je eno glavnih orožij, s katerim želi severnokorejski režim pod vodstvom diktatorja Kim Jong Una prestrašiti svoje prebivalstvo in tudi širšo javnost. Nedavna raziskava Začasne delovne skupine za pravosodje (TJWG) je pokazala, da je na območju Severne Koreje najmanj 323 različnih lokacij, na katerih tamkajšnji režim izvaja javne usmrtitve.

Severnokorejski režim pod vodstvom diktatorja Kim Jong Una ne izbira sredstev pri doseganju svojih notranjepolitičnih ciljev. To, da gre v Severni Koreji za novodobni totalitarni režim jasno potrjujejo podatki o številnih javnih usmrtitvah, ki jih tamkajšnje oblasti izvedejo na podlagi smrtne kazni. Z omenjenim delovanjem želijo komunisti v omenjeni državi utrditi svojo oblast, saj huda represija sproža vedno večji strah med tamkajšnjim prebivalstvom in tudi širšo javnostjo, vse to pa onemogoča krepitev morebitne opozicije.

Poročilo Začasne delovne skupine za pravosodje (TJWG)
Množične javne usmrtitve, ki jih na podlagi smrtne kazni izvaja Kim Jong Unov režim, potrjuje tudi poročilo Začasne delovne skupine za pravosodje (TJWG) iz Seula. Ta je po poročanju spletnega portala The Jerusalem Post v torek sporočila, da Severna Koreja izvaja likvidacije na najmanj 323 različnih lokacijah. Do omenjenih ugotovitev je skupina prišla na podlagi štiriletnih raziskav in pogovorov z več kot 600 Severnimi Korejci, ki živijo zunaj svoje države. “Javne usmrtitve se izvajajo z namenom, da se ljudi opozori na politična stališča, ki jih ima država. Drugi, še izrazitejši razlog za usmrtitve pa je ta, da se čim bolj vzbudi strah med navadnimi ljudmi,” je o glavnih vzrokih za severnokorejske likvidacije povedala Sarah A. Son, raziskovalna direktorica TJWG.

Sarah A. Son (Foto: Facebook)

Širok spekter žrtev
Skupina je ugotovila, da so razlogi za javne usmrtitve v Severni Koreji zelo različni. Na smrt so tako nekatere osebe obsojene izključno zaradi kraje kovin ali živine, nekatere pa zaradi tako imenovanih “protidržavnih” dejavnosti oziroma nezakonitih prehodov na Kitajsko. Posledično je spekter žrtev zelo širok. Med likvidiranimi je bil leta 2013 celo stric Kim Jong Una, Jang Song Thaek.

Jang Song Thaek in Kim Jong Un (Foto: The Independent)

Statistika zaskrbljujoča
Raziskava je vključevala 610 severnokorejskih prebežnikov, ki živijo v Južni Koreji. V njenem okviru je raziskovalna skupina prišla do 19 poročil o več kot 10 usmrtitvah hkrati. Pri tem so raziskovalci samo z obale ene izmed rek prejeli kar 35 poročil o javnih usmrtitvah. 6 od njih se jih je izvedlo z obešanjem, 29 pa s streljanjem. Rezultati raziskave kažejo tudi, da so se na javnih usmrtitvah vedno prisiljene zbrati velike množice ljudi. Pogosto gre za več sto ali celo tisoč oseb. Pri tem je bila najmlajša oseba, ki je bila doslej priča javni usmrtitvi, stara 7 let.

M. D.