fbpx

Grozljivo! Zaradi “migrantov – zdravnikov z diplomo” v Nemčiji umrla dojenček in moški

foto: iStock

Potem ko so v javnost pricurljale informacije o tem, kako sta dva migrantska zdravnika zakrivila smrt svojih pacientov zaradi neusposobljenosti, je nemška zdravniška zbornica sprožila preplah. Zdravniška zbornica namreč nima dovoljenja, da preveri strokovno usposobljenost zdravnikov iz držav zunaj EU, temveč samo njihovo znanje nemškega jezika.

Ko se je pred več kot dvema letoma začela migrantska kriza, je nemška kanclerka Angela Merkel obljubljala raj, ki se je kaj hitro spremenil v pekel. Režimski mediji niso bili nič boljši. Nalagali so po dolgem in počez o vseh ubogih zdravnikih in inženirjih na Bližnjem vzhodu, ki bodo povprečnemu Evropejcu olajšali življenje in skrbeli za socialno blaginjo. Te dni kaže, da lahko, karkoli pride iz ust režimskih medijev, najprej obrnemo na glavo, preden vzamemo za resnico.

Tako prihajajo iz Nemčije poročila, da so našli samoroga. Ta izmuzljiva bitja, ki slišijo na ime migrantski zdravniki, so po poročanju Voice of Europe odgovorna za smrt dveh pacientov. Vzrok smrti naj bi bila neusposobljenost migrantskih zdravnikov, ki bi lahko z ustreznim diagnosticiranjem rešili oba pacienta. “Njihovo pomanjkanje izkušenj vpliva na skrb za paciente v Nemčiji,” je povedal predsednik zdravniške zbornice Theodore Windhorst.

  V bolnišnici v pokrajini Westphalia-Lippe je dojenček umrl, ker ginekolog iz Libije ni imel potrebnih znanj. V drugem primeru je migrantski zdravnik moškega, ki se je sesedel, brez nadaljnje diagnoze poslal k psihiatru. Moški je pozneje umrl zaradi krvavitve v možganih. Po podatkih nemške zdravniške zbornice naj bi oba “zdravnika” imela tuje diplome ter vprašljivo poznavanje nemškega jezika.

Pomanjkljivosti v sistemu
Nemška zdravniška zbornica nima pristojnosti, da bi preverjala dejansko usposobljenost, temveč samo stopnjo znanja jezika, potrebnega za prakticiranje zdravniške prakse. Če je zdravnik iz držav članic EU, EFTA ali Švice je postopek pridobitve licence preprost, saj so diplome med temi državami enakovredne.

Za zdravnike iz drugih držav naj bi bili pogoji strožji, a je, kakor se je izkazalo, ta strogost bolj papirnati tiger, ki si ga je izmislila birokratska država, in ne nekaj, kar bi odražalo skrb zdravniške stroke za nemške državljane. Za zdaj še ni znano, ali so migrantski zdravniki v Nemčiji odgovorni še za kakšno smrt.

Ivan Šokić