Grške volitve: Velika zmaga konservativne stranke Kiriakosa Micotakisa

Kyriakos Micotakis (foto: epa)

Vodja grških konservativcev Kiriakos Micotakis je še na drugih volitvah v enem mesecu premagal svojega levosredinskega tekmeca in dejal, da ima “močan mandat” za hitrejše napredovanje na poti sprememb. Njegova stranka Nova demokracija (ND) je prejela 40,5 odstotkov glasov, kar je skoraj 23 točk več od Sirize Alexisa Ciprasa.

Njeni glavni tekmici, največji opozicijski stranki, levičarski Sirizi nekdanjega premierja Aleksisa Ciprasa, so volivci namenili 18 odstotkov odstotkov glasov.

Kiriakos Micotakis je maja že premagal Aleksisa Ciprasa, vendar je razpisal nove volitve, da bi si zagotovil večino. “ND je danes najmočnejša desnosredinska stranka v Evropi,” je dejal navdušenim podpornikom v Atenah. Za zmago mu je čestital tudi Janez Janša: “Iskrene čestitke za odmevno zmago. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja.”

Micotakis je sicer zaslužen za uspešno vrnitev grškega gospodarstva k stabilnosti in rasti po hudi krizi in treh mednarodnih reševalnih ukrepih. Čeprav se številni Grki še vedno spopadajo z visokimi življenjskimi stroški, so se volivci odločili za stranko, ki obljublja nižje davke in boljše javno zdravje.

Glasovanje je potekalo 11 dni po tragediji ladje z migranti pri Grčiji, v kateri naj bi umrlo okoli 500 ljudi. Tri dni je potekalo žalovanje, vendar nesreča ni imela večjega vpliva na kampanjo in Grki so glasovali za ohranitev gospodarske stabilnosti. “Ljudje so nam zagotovili varno večino,” je dejal Micotakis , ko je postal jasen obseg njegove zmage. “Pomembne reforme se bodo hitro začele izvajati.”

Absolutna večina konservativcev
Micotakisova stranka je podoben rezultat zabeležila že na majskih volitvah, kar pa takrat ni zadostovalo za absolutno večino. Nedeljski rezultat pa je potrdil njegovo odločitev, da razpiše volitve v želji po oblikovanju stabilne vlade. Konservativna stranka je tako uspela, da z razpisom drugih volitev v petih tednih preseže prag za maksimalnih dodatnih 50 sedežev. Micotakis je dejal je, da ne more obljubiti čudežev, da pa ima Nova demokracija “visoke cilje” za preoblikovanje Grčije z boljšim javnim zdravstvom in izobraževanjem.

Foto: Grško notranje ministrstvo/BBC

Velik poraz levičarja Siriza
Levosredinska Siriza nekdanjega predsednika vlade Aleksisa Ciprasa je bila na prvih volitvah krepko poražena, na drugih volitvah pa je izgubila še več, saj je prejela manj kot 18 odstotkov glasov. Na ugibanja, ali bo odstopil, je dejal, da se bodo o tem odločili člani njegove stranke.

Sara Kovač