fbpx

Grški premier Mitsotakis: “Ne poskušajte ilegalno vstopiti v Grčijo, vrnili vas bomo nazaj!”

Grški premier Kyriakos Mitsotakis (foto: EPA)

Potem ko je Turčija potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo, je turški notranji minister tvitnil, da je doslej proti Evropi čez provinco Edirne na meji z Grčijo in Bolgarijo krenilo več kot 76 tisoč migrantov. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zaskrbljena, predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa že klečeplazi pred turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Medtem grški premier Kyriakos Mitsotakis napoveduje, da bodo ilegalne migrante, ki skušajo vstopiti v državo, vračali nazaj.

“Evropska unija in Evropski svet pozorno in z zaskrbljenostjo spremljata razmere na zunanjih mejah EU s Turčijo,” je v soboto zvečer tvitnila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Kot je dodala, sta s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Kyriakosom Mitsotakisom in Bojkom Borisovom.

“Naša glavna prioriteta je ta trenutek polna podpora Grčiji in Bolgariji. Pripravljeni smo jima zagotoviti dodatno podporo, vključno s Frontexom na kopenski meji,” je še zapisala von der Leyenova.

“V tem trenutku število migrantov, ki so odšli iz Turčije v Evropo, 76.358,” je preko Twitterja sporočil turški notranji minister Süleyman Soylu. “Odprli smo vrata. Begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo.”

Grčija zaprla mejo
Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je v soboto zvečer sporočila, da se je vzdolž turško-grške meje zbralo okoli 13.000 migrantov.  Grčija je s sobote na nedeljo blokirala vstop v državo skoraj 10 tisoč migrantom. “Naš nacionalni varnostni svet je sprejel odločitev, da maksimalno povečamo stopnjo odvračanja na naših mejah,” sporočil grški premier Mitsotakis. Nekaj, kar je bilo v času skrajno leve Sirize za krmilom države nemogoče slišati. “Od zdaj naprej, en mesec ne bomo sprejemali prosilcev za azil,” je še sporočil Mitsotakis, ki se je skliceval na člen 78.3 po TFEU.

Člen 78 Pogodbe o delovanju Evropske unije

3. V primeru izrednih razmer v eni ali več državah članicah zaradi nenadnega prihoda državljanov iz tretjih držav lahko Svet na predlog Komisije sprejme začasne ukrepe v korist zadevnih držav članic. Svet odloča po posvetovanju z Evropskim parlamentom.

“Meje Grčije so zunanje meje Evrope. Zaščitili jih bomo,” je odločen Mitsotakis, ki je ob tem napovedal, da bo v torek, 3. marca skupaj s predsednikom Evropskega sveta Michelom obiskal pokrajino Evros, kjer poteka kopenska meja med Turčijo in Grčijo. Ravno tako pa je imel Mitsotakis jasno sporočilo za vse ilegalne migrante. “Ne poskušajte ilegalno vstopiti v Grčijo – vrnjeni boste nazaj.”

3,6 milijonov ljudi
Ankara se je za odprtje poti proti Evropi za migrante odločila, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. V Turčiji se trenutno nahaja 3,6 milijonov migrantov.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo migrantom odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti. Predsednik Evropskega sveta Michel je tako že v soboto po telefonu govoril s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom in izrazil pripravljenost EU, da okrepi podporo Turčiji za spopadanje z migrantsko krizo.

STA, I. Š.