fbpx

Gruča fanatičnih muslimanov zaradi govoric o gradnji cerkve razbila več kot 80 krščanskih domov

Vir: EPA

Razjarjena skupina fanatičnih muslimanov je v Egiptu razbila več deset domov kristjanov. Priče so nasilneže, ki so bili prepričani, da na gradbišču hiše nastaja cerkev, opisale kot izjemno fanatične, razjarjene in agresivne – poleg domov so poškodovali tudi več prebivalcev, ki so jih želeli pomiriti. 

”V petek popoldne se je skupina muslimanov znesla nad hišo mojega bratranca, saj so nekje izvedeli, da naj bi v bistvu gradili krščansko cerkev,” je dejala Mousa Zarif, prebivalka mesta Al-Beida v Egiptu, kjer se je zgodil incident.

Med napadom na domove so ponavljali fanatične slogane ter kričali, da tam za nikakršno ceno ne sme stati cerkev. Krščanski prebivalci te vasi sicer nimajo svoje cerkve in morajo, če se želijo udeležijti svete maše, hoditi v več kot pet kilometrov oddaljeno mesto. Ko je tamkajšni duhovnik slišal za incident, je nemudoma prihitel na kraj dogajanja, poroča portal Express.

Tam pa so napadli tudi njega. ”Prestregli so avtomobil, v katerem se je vozil duhovnik. Napadli so ga, a so drugi, mirni muslimani posredovali in ga rešili iz avtomobila,” je dejala Zarifova. Poklicali so policijo, ki pa množice, ki je napadala hiše in domove kristjanov, ni mogla obvladati.

Mednarodno krščansko združenje ogorčeno
Nasilneži so zažigali avtomobile in domove ter uničevali vse, kar jim je prišlo na pot. Uničevalni pohod so nadaljevali tudi med popoldansko molitvijo. Mednarodno krščansko združenje (International Christian Concern – ICC) je napad že označilo za sramoten. ”Zelo smo prizadeti zaradi napadov v Egiptu,” je dejal predstavnik omenjenega združenja in egiptovske oblasti pozval, naj zagotovijo varnost krščanske skupnosti v Egiptu.

M. G.