fbpx

Hči Sadama Huseina se je znašla med 60 najbolj iskanimi islamskimi ekstremisti v Iraku

Foto: YouTube

Hči Sadama Huseina je med 60 najbolj iskanimi teroristi v Bagdadu, ki so povezani s teroristično skupino Islamska država, Al Kaido ali z nekdanjo politično stranko iraškega diktatorja Baath. Pri tem pa je treba omeniti, da so Iračani z omenjenega seznama odstranili ime voditelja Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija.

Neznani iraški varnostni uradnik ni želel povedati, čemu Abu Bakr al-Baghdadija ni na seznamu, je pa dejal, da so na njem teroristi, ki so med najbolj iskanimi s strani pravosodnih organov in varnostnih služb. “Prvič smo objavili imena javno, do zdaj namreč niso bila javna.”
Sledilcev Islamske države blizu 10 tisoč
Do objave seznama je prišlo po tem, ko je NBC News odkril, da se med tem, ko je število aktivnih borcev na bojišču verjetno v razponu od 1.000 to 1.500, dejansko število sledilcev Islamske države v Iraku in Siriji giblje blizu 10.000. Čeprav je Bagdad razglasil zmago nad Islamsko državo, ameriški in iraški uradniki priznavajo, da skupina še naprej predstavlja grožnjo.

Foto: YouTube

Associated Press poroča, da bodo Združene države Amerike v okviru zmanjševanja vojaške prisotnosti v Iraku med drugim ohranile 4.000 vojaških inštruktorjev za usposabljanje iraških vojakov. AFP poroča, da je na seznamu poleg Huseinove hčere Raghad tudi 28 osumljenih borcev Daesha in 12 borcev Al Kaide, poleg pa so zapisani tudi podrobni podatki o njihovih vlogah, ki jih imajo znotraj svojih organizacij, kriminalna dejanja, ki so jih zagrešili, v večini primerov pa so dostopne celo njihove fotografije.

Razen libanonskega državljana Maana Bashourja, ki je obtožen rekrutacije sodržavljanov za borbo v Iraku, so vsi na seznamu iz Iraka. Po navedbah Breitbarta so džihadisti iz vrst Islamske države obtoženi umorov, bombardiranja, napadov na varnostne sile ter financiranja in transportiranja orožja.

N. Ž.