fbpx

HDZ bi na novih parlamentarnih volitvah premočno zmagal, Mosta pa nihče noče več niti na levici

Po lokalnih volitvah se vedno razpravlja o novem razmerju moči v političnem prostoru. Tako je v teh dneh tudi pri naših južnih sosedih – čeprav je vsaka stranka na pravkar končanih volitvah na Hrvaškem na nek način razglašala zmago, pa je vendarle najlažje govoriti o novi dominaciji vodilne vladne stranke HDZ, ki je v primerjavi s prejšnjim mandatom osvojila še dve dodatni občini. Največja hrvaška stranka se je namreč tudi v nedeljskem drugem krogu potrdila kot najmočnejša politična sila. Po pridobitvi volilnih mandatov za vodenje večine hrvaških županij, mest in občin pa bo čim prej treba potrditi parlamentarno večino za vodenje hrvaške vlade. V HDZ so zdaj prepričani, da to ne bo povzročilo prevelikih težav, saj se je opozicija izkazala za izjemno šibko. SDP, HNS in HSS so namreč glede na izide zelo zdrsnile, Most pa nima več zmagovalne moči.

Naj spomnimo. Hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je po objavi rezultatov drugega kroga lokalnih volitev v nedeljo zvečer razglasil splošno zmago. HDZ je namreč dobila mandat za vodenje 12 od 20 hrvaških županij, 62 od 127 mest in 204 od 428 občin, kar je več kot pred štirimi leti. HDZ je sicer svojo politično moč najbolj utrdil v Dalmaciji in Slavoniji, medtem ko se je opozicija na oblasti ohranila predvsem v Zagrebu, Primorju in Istri.

V HDZ bodo morali še preučiti, zakaj so izgubili volitve v tradicionalnih trdnjavah, kot so Knin in Gospić, je pa zato uspeh zmaga v Splitu, Dubrovniku in Metkoviću. Ker je najmočnejša vladna stranka zmagala v Splitu, to hkrati pomeni, da bo vodila vsaj eno od štirih največjih mest, potem ko je doživela poraz v Zagrebu, na Reki in v Osijeku. Zelo obetavna je tudi zmaga v Metkoviću, kjer je pred leti svoj vzpon na politično sceno začel Most.

Most nima več koalicijskega potenciala
Nekdanji ideolog vladne stranke Most, Ivica Relković, je v intervjuju za časnik Večernji list dejal, da na Hrvaškem tista stranka, ki osvoji drugo mesto, ostaja vplivna in pomaga oblikovati državno politiko, toda to bi se tokrat težko reklo za SDP, ki ima po novem kar 25 mest manj. “Če stranka postane šele tretja ali četrta možnost v državi, to pomeni, da je pravzaprav ogrožen vaš obstoj,” meni Relković, ki pravi, da je trenutno na Hrvaškem stabilen samo HDZ. Je pa zato Most izgubil zmagovalno moč in koalicijski potencial, saj ga zdaj večina ne želi niti na levici.

“Če Most nima podpore niti na nacionalni niti na lokalni ravni, se sprašujem, zakaj bi nekdo, ki je zmagal, denimo v Donjem Miholjcu ali Oliku, svojo zmago povezoval s stranko, ki je v vojni z vlado. Spor med HDZ in Mostom je bil tako močan, da javnost o tem vse ve – v vladi je ostal HDZ, ljudje pa se sprašujejo, kdo je naslednji,” danes v Večernjem povzemajo Relkovića.

Zanimiv je porast močnih neodvisnih kandidatov tako na vzhodu kot tudi na jugu in v notranjosti države. Po mnenju Relkovića to kaže, da se tudi brez močne strankarske podpore neodvisni kandidati lahko politično okrepijo, res pa je, da niso vsi neodvisni kandidati tudi res neodvisni, saj so prej tako ali drugače pripadali določeni politični opciji ali stranki. V Večernjem so opozorili tudi na veliko število neveljavnih glasovnic v Splitu, kar bi lahko kazalo na protest ljudi, ki niso zadovoljni z danim izborom.

Če pa nihče, niti v manjšini, ne bo pripravljen podpreti HDZ-jeve vlade, hrvaški premier ne vidi prav nobene težave, da bi šel še enkrat na državnozborske volitve. V takšnem primeru bi se namreč v očeh hrvaške javnosti dokončno znebil vsakršne krivde za zadnje volitve, prav tako bi lahko HDZ premočno zmagal in sploh ne bi potreboval pomoči HNS in HSS. Kot še poudarjajo v Večernjem, za Plenkovića nove predčasne volitve niso prva izbira, saj bo poskušal v zdajšnji vladi poiskati novega partnerja, morda že prihodnji teden.

T. F.