fbpx

HDZ in Most z zadostno večino za oblikovanje vlade

Foto: STA

Hrvaška saga o sestavljanju vlade bo očitno končno dobila svoj epilog. HDZ in Most sta sporočila, da imata zadostno večino za oblikovanje vlade. Kdo bo novi mandatar, se še ne ve, bi pa naj bilo to znano v nasledjih 24 urah. Most predsedniku HDZ Karamarku kot mandatarju izrazito nasprotuje. 

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko in predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov sta hrvaški predsednici države predala 78 podpisov poslancev in tako zagotovila zadostno večino za oblikovanje vlade. Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je napovedala, da bo v sredo peti in s tem zadnji krog posvetovanj.

Kdo bo kandidat za mandatarja še ni znano
Kot je dejal presednik domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, sta stranki v pogajanjih uspeli zagotoviti 78 podpisov – 63 njihovih in 15 iz Mosta. Dodal je še, da imajo zagotovila, da bo glasov za takšno koalicijo še več, v sredo pa se bodo nadaljevala posvetovanja s predsednico, kjer bodo tudi predlagali mandatarja. Kdo je kandidat za mandatarja, ni želel povedati.

Most ne želi Karamarka za mandatarja
Božo Petrov je dejal, da ima Most svoj predlog za mandatarja, a bodo do rešitve vprašanja o njegovem imenovanju prišli v prihodnjih 24 urah. Dodal je še, da bo imela Hrvaška v dveh ali treh tednih novo vlado. Kot je poudaril Petrov, bodo zahtevali nestrankarskega premierja, saj je po njegovem mnenju Karamarko za mesto mandatarja nesprejemljiv.

M. G., STA