fbpx

Hekerji Severne Koreje ukradli načrt južnokorejske najnaprednejše vojne ladje

Foto: iStock

Severnokorejski hekerji so domnevno vdrli v računalniški sistem južnokorejske ladjedelniške družbe Daewoo in ukradli njihov načrt najnovejše vojne ladje. Poleg tega so ukradli še načrte uničevalcev razreda Aegis in načrte podmornic.

V glavnem mestu Seul so prepričani, da za vdorom v sistem in krajo stoji Severna Koreja. ”Prepričani smo, da ima pri kraji te pomembne dokumentacije prste zraven Severna Koreja,” je za Reuters v torek izjavil Kyung Dae Soo, poslanec opozicije stranke Liberty Korea.

Kriminalisti ne želijo izdati tajnost ukradenih dokumentov
Dae Soo je dejal, da je vdor odkrila enota obrambnega ministrstva, ki je zadolžena za preiskave incidentov spletnega kriminala. Še vedno ni znano, kako občutljivi in zaupni so bili ukradeni podatki, saj so se preiskovalci odločili, da takšnih podrobnosti ne bodo razkrili, dodaja Kyung. Preiskovalci so prišli do zaključka o vpletenosti Severne Koreje, ker so se ti v preteklosti ukvarjali z njihovimi metodami spletnih napadov, zato jih tudi lahko prepoznajo.

Podjetji Daewoo Shipbuilding in Maritime Engineering (DSME), ki sta bile ustanovljeni leta 2000, sta za južnokorejsko mornarico zgradili več vojnih ladij, eksploziv, dizelskih motorjev razreda Son Won Yil in električnih podmornic. DSME je znan tudi kot eden največjih proizvajalcev tankerjev in kontejnerskih ladij. Leta 2012 je bilo podjetju dodeljenih 598 milijonov dolarjev za izgradnjo štirih 37 tisoč tonskih tankerjev za britansko Royal Fleet Auxiliary.

To ni prva kraja dokumentacije Severne Koreje
Tiskovna predstavnica za Daewoo Shipbuilding je povedala, da o tem problemu ni bila obveščena do danes zjutraj, dodala pa je, da potrjuje Kyungovo poročilo. Severna Koreja naj bi bila v zadnjih nekaj letih odgovorna za več velikih spletnih incidentov, čeprav je Pjongjang vedno zavrnil ali ignoriral takšne ali podobne obtožbe.

V začetku oktobra je član vladajoče stranke in član parlamentarne obrambne komisije Rhee Cheol Hee dejal, da je bilo v septembru leta 2016 iz integralnega centra za obrambo ukradenih 235 gigabajtov južnokorejskih vojaških dokumentov, ki vključujejo vojne načrte ZDA in Južne Koreje, skupaj s podatki o elektrarnah in vojaških objektih.

Prav tako je v začetku letošnjega leta južnokorejska nacionalna obveščevalna služba obtožila Pjongjanga, da je poskušal vdreti v železniške nadzorne sisteme in mobilne naprave uradnikov. Domnevni vdori iz strani Severne Koreje so sprožili odzive tudi na strani Združenih držav Amerike.

N. Š.