Hekerji Severne Koreje ukradli načrt južnokorejske najnaprednejše vojne ladje

Foto: iStock

Severnokorejski hekerji so domnevno vdrli v računalniški sistem južnokorejske ladjedelniške družbe Daewoo in ukradli njihov načrt najnovejše vojne ladje. Poleg tega so ukradli še načrte uničevalcev razreda Aegis in načrte podmornic.

V glavnem mestu Seul so prepričani, da za vdorom v sistem in krajo stoji Severna Koreja. ”Prepričani smo, da ima pri kraji te pomembne dokumentacije prste zraven Severna Koreja,” je za Reuters v torek izjavil Kyung Dae Soo, poslanec opozicije stranke Liberty Korea.

Kriminalisti ne želijo izdati tajnost ukradenih dokumentov
Dae Soo je dejal, da je vdor odkrila enota obrambnega ministrstva, ki je zadolžena za preiskave incidentov spletnega kriminala. Še vedno ni znano, kako občutljivi in zaupni so bili ukradeni podatki, saj so se preiskovalci odločili, da takšnih podrobnosti ne bodo razkrili, dodaja Kyung. Preiskovalci so prišli do zaključka o vpletenosti Severne Koreje, ker so se ti v preteklosti ukvarjali z njihovimi metodami spletnih napadov, zato jih tudi lahko prepoznajo.

Podjetji Daewoo Shipbuilding in Maritime Engineering (DSME), ki sta bile ustanovljeni leta 2000, sta za južnokorejsko mornarico zgradili več vojnih ladij, eksploziv, dizelskih motorjev razreda Son Won Yil in električnih podmornic. DSME je znan tudi kot eden največjih proizvajalcev tankerjev in kontejnerskih ladij. Leta 2012 je bilo podjetju dodeljenih 598 milijonov dolarjev za izgradnjo štirih 37 tisoč tonskih tankerjev za britansko Royal Fleet Auxiliary.

To ni prva kraja dokumentacije Severne Koreje
Tiskovna predstavnica za Daewoo Shipbuilding je povedala, da o tem problemu ni bila obveščena do danes zjutraj, dodala pa je, da potrjuje Kyungovo poročilo. Severna Koreja naj bi bila v zadnjih nekaj letih odgovorna za več velikih spletnih incidentov, čeprav je Pjongjang vedno zavrnil ali ignoriral takšne ali podobne obtožbe.

V začetku oktobra je član vladajoče stranke in član parlamentarne obrambne komisije Rhee Cheol Hee dejal, da je bilo v septembru leta 2016 iz integralnega centra za obrambo ukradenih 235 gigabajtov južnokorejskih vojaških dokumentov, ki vključujejo vojne načrte ZDA in Južne Koreje, skupaj s podatki o elektrarnah in vojaških objektih.

Prav tako je v začetku letošnjega leta južnokorejska nacionalna obveščevalna služba obtožila Pjongjanga, da je poskušal vdreti v železniške nadzorne sisteme in mobilne naprave uradnikov. Domnevni vdori iz strani Severne Koreje so sprožili odzive tudi na strani Združenih držav Amerike.

N. Š.

 • stajerc5

  Hmmm, od kdaj pa uporabljajo severnokorejci cirilico!?

  • tarantela

   A je načrt narisan u cirilici?

 • montyamp

  Parkirni prostori so večna mantra .
  Iz Severne Koreje se naj naredi parking , pa iz murgel tudi .

  • stajerc5

   Ne pozabi opankarja, da bo parkirnino pobiral…

 • Jebem jim mater vse po spisku

  To je treba zastrupit bando paradajzersko

  • mamosijebijanšistično

   tudi trump se trudi v tej smeri, samo bo prej odletel, kot bodo tebe, nestrpna janšistična piškica, strpali slej ko prej, torej te dni, v ludnico. obenem se verjetno zate zanima tudi Spletno oko, tako da paranoja le ni čisto brez osnove

   • stajerc5

    Si to napisal pred mamo ali po rundi na mami?
    Nekaj imas z mamo in to ne izgleda prav zdravo…
    OK, pa se Oko te opazuje, kaj pa sedaj?

   • Dostmamrecesije

    A te moderator še ni banal????

 • Lilika

  A nimate nobenega računalniškega genija, ki bi uničil Severno Korejski sistem? Zagotovo ga imate. Preverite malo na Hrvaškem, v Argentini, Boliviji, Braziliji, ZDA, Kanadi in Avstraliji.

  • primsek

   ne, preverite med kadri tretjerazrednega orbanovskega portala, tam so najbolj brihtni nadaljevalci bajanj o Iznoriškem kraljestvu in še čem, to so ljudje, k i so se sposobni preobleči v leteče slone, samo da varujejo svojega IZnoriškega natabletkanega šipca

   • stajerc5

    Iz JJ-jeve Bolnice made in Australia, ops, umobolnice, ti pa Internet kar dobro vlece, nje-de!?

    • KAPIBARA

     Dobr ti vleče mama.. pa ne v Avstraliji, kr tlek na domačem terenu

     • stajerc5

      Ne vem zakaj se razburjas. Tvoja mama je dobro vlekla, jaz sem posteno placal, in kje imas sedaj problem!? Pa ne, da ti ne da vsega, kar zasluzi na noc? Racun imam in mi ni bilo potrebno klicati na FURS.
      Razcisti najprej s svojo mamo in sele potem reklamiraj, OK?

     • KAPIBARA

      Nisi razložil o svoji mami.. in Avstraliji !!
      Verjetno je zaslužek skrivala pred tabo in opitim fotrom, pa si jedu celo leto samo “Alaluja repo”..
      če spa skisan, se pa žal , obrni drugam po pomoč..
      Očitnom ste imeli, na psihičih “dan odprtih vrat” za praznike, pa si prišel do kompa

 • Caetano

  Take fanatike kot so aziatski stalinisti iz severne Koreje pa res proizvaja samo še radikalni islam.

  Islamisti iz šiitske milice so danes v Iraku zaklali kurdskega novinarja, v Kamerunu pripadniki Boko Harama pobili 10 vaščanov:

  https://www.vanguardngr.com/2017/10/suspected-boko-haram-raid-kills-10-cameroon-village/

  https://tribune.com.pk/story/1545139/3-kurd-journalist-stabbed-death-iraqs-disputed-kirkuk/

  • AresXtremE Nemesis

   Islamisti iz Šiitske milice? To bi pa bil izmed redkih primerov, da oni obglavljajo. Novinarje pa ubijajo skoraj VSE države na svetu, če zavrtimo za nazaj najbolj znane:
   V Cipru (lokalno novinarko) s strani vlade
   V Turciji (Američanko) s strani Turcije
   V Ameriki (Američana) s strani CIA
   Itd, itd..

   ISIS, Boko Haram, Al-qaeda, Al-Sham, in podobni so vsi Suniti. Ustvarjeni s pomočjo Saudske Arabije, Qatarja, Amerike in Izraela.

   • stajerc5

    Vecjih prascev kot so siiti jih ni! Bi mogoce pogledal par int. strani, kaj so naredili samo v zadnjih dneh v Kurdistanu!?

    • AresXtremE Nemesis

     Kurdistan?
     Če jih že omenjaš potem pa vsaj napiši Iraški Kurdistan, saj Kurdistan kot država ne obstaja. Drugače pa vem zelo dobro kaj se v Bližnjem Vzhodu dogaja, ni potrebe omenjati da tudi Kurdi igrajo “prašičjo” igro (če uporabim tvojo terminologijo). Že podatek da je veliko Kurdov bilo v vrstah ISIS-a, da so tako kot ISIS uničevali starodavne znamenitosti Asircev, da so izkoristili trenutno vojno Islamistov v svoj prid in začeli krasti ozemlja Arabcev, itd..
     Očitno ne poznajo diplomatskih poti in prijemov pa izkoristijo priliko za razglasitev neodvisnosti, ko so si nagrabili še naftna polja Iračanov.

     Da, zadnja dva dni vračajo nazaj pokradena ozemlja Iraški vladi (do zadnje administrativne meje) medtem ko je Kurdski predsednik odstopil. Si na to mislil?

     • stajerc5

      Clovek Bozji, s tabo sploh nima smisla debatirati, ker si mogoce zastrupljen z ne-Delom ali si pa celo tista sama oseba, ki naj bi porocala iz BV!
      Ampak, par besed ti se vseeno privoscim. Kurdistan je se vedno samostojna avtonomija v Iraku. Iz Iraka v Kurdistan si lahko prisel samo z vizumom in obratno. Meje so bile in so se vedno varovane kot v bivsi DDR! Kurdistan ima na Dunaju svoje poslanistvo, preko katerega si lahko posloval brez Bagdada.
      Barzaniju se je koncal mandat 2013 in je ostal po zelji Naroda- Kurdistancev, Kristjanov in Muslimanov naprej voditelj. Razlog je bil IS!!! Brez Pesmerge bi padel Irak kot papucari na Kosovem polju!
      Tudi sedaj, dan dva nazaj, bi ostali Iracani brez Kirkuka, ce nebi IraNcani poslali svoje nore siite na fronto! Irak ni vec Irak, ampak je se samo del Irana. V rokah imajo vlado, vojsko in podkupljeno opozicijo v Kurdistanu.
      .
      Ares, pojma nimas!

     • stajerc5

      Se nekaj: Kurdistan ima cca. 5.5 milijona prebivalcev. Od zacetka borbe proti IS, so sprejeli ,in jih prezivljajo, cez 2 milijona beguncev, vseeno kaksne religije.
      Je sploh nekdo omenil, vseeno kje, te podatke?

     • stajerc5

      Kaj je zdaj, Ares? Isces Mezapotanijo po Wikiju ali si se pri ne-Delu pritozil, da te je nekdo sesul!?

     • AresXtremE Nemesis

      A to mi govori wannabe sapiens kot si ti kateri trdi da je Kurdistan država. Avtonomna pokrajina in država, sta 2 različna pojma. Kaj boš tudi napisal da je Palestina država? Jaz je na mapi ne vidim, mogoče so nekje na tvoji že zapisani še Baskija, Katalonija in še drugi.
      Da, vsaka družbena institucija ima svoje poslanstvo pa glej ga zlomka, tudi veliko teh imajo svoje predstavništvo v tujini.
      Kaj ne poveš..
      Tudi Božiček ima svoje poslanstvo pa je prisoten po celem svetu in raznaša svoja darila preko raznih predstavništev. Tudi tam imajo zaposleni svoje ID kartice.

     • stajerc5

      Pa daj smiri se brale! A sem jaz kriv da ni tvoja Vojvodina drzava? Vzami traktor, pa na fronto, decko, kaj cakas!?

    • AresXtremE Nemesis

     Da ne pozabim še omeniti, saj sem prav slednje hotel napisati, če nebi ti vključil še Kurde vmes:
     Teroristični napad na WTC so ga izpeljali SUNITI! Teroristične napade po Evropi zadnje 2 leti spet SUNITI!
     Kdo je večji “prasec” tu pa sam presodi.

    • Caetano

     Mislim, da je umor novinarja povezan s tem, da je iraska vlada, ki je mocno pod iranskim vplivom prepovedala svobodno delovanje kurdskim medijem.

   • Caetano

    So ga zaklali. V teokratskem Iranu je ravno tako smrtna kazen po seriatu za “miselne in podobne zlocine” na dnevnem redu.

    IS, Al Kaida, Boko Haram, talibani, Savdova Arabija, Katar itd. pa so res vsi suniti in to hanbali sole ustvarjene vec kot tisoc let nazaj…

    • AresXtremE Nemesis

     So primeri obglavljanja v Bližnjem Vzhodu s strani Šiitov, vendar je to pljunek v morje napram obglavljanja s strani Sunitov (v konfliktnih zonah). Redno spremljam dogajanja iz njihovih medijskih virov (vseh udeležencev) že od Arabske pomladi dalje.
     Res je, tudi v Iranu imajo obglavljanja po zakonu (kakor v drugih muslimanskih državah) vendar tam ni konfliktna zona kjer se dogajajo razni vojni zločini.

 • sprehajalec

  In, kaj bodo z načrtom? Lahko ga uokvirijo na steno. Nimajo ne sredstev ne znanja za izdelavo.

  • hle

   Za vojsko se jim vedno najde denar poleg tega pa imajo poleg Kitajce pa še koga ki bi za to odšteli precejšno vsoto denarja

   • sprehajalec

    Ah hle, ne bodi naiven. Kj pa jim bo Kitajcem? Oziroma je kaj takšnega, česar še nimajo? Misliš, da je Južna koreja Kitajski sovražnik? Daleč od tega, čez morje od Koreje proti kitajski je naselbina Južnih korejcev na Kitajskem in Južnokorejskih tovarna. Nekje sem nekoč slišal, da milijon, ki tam delajo in živijo. Kaj pa imajo kitajci od severnih razen pishdarij?

    • stajerc5

     Ko bo iz hle postal vsaj hleb, te bude razumio!

   • stajerc5

    Pri prvi crki(z veliko) ti je uspelo, Kitajci- braaaavo, tudi, ampak, yugo moj, mi smo v Sloveniji in tu se tvoj “pisi kao sto govoris” sesuje v prah.
    Sicer ne vem, ampak mislim, da imajo za slaboumne se vedno subvencioniran Denar, da pomagajo taksnim kot si ti.

  • stajerc5

   …saj se stene nimajo!

  • cosmosjasnovidec

   Kako kaj bodo z načrtom?
   V celoti poznajo izdelavo ladje ter podmornice in njihovi ranljivosti oziroma sedaj komot izdelajo orožje katero ju v trenutku uniči.

   • sprehajalec

    To je teorija. če bi bila praksa tako simpl, ne bi letali s 60 let starimi sovjetskimi pajklni po zraku.

    Vedeti moraš, da to kar sedaj razvijajo in je predmet spora je Von Braunova V-2 tehnologija iz leta 1942.

 • FORT WORTH

  Severno Korejski hekerji ??
  Ta je pa lovska…hehehe
  Severno Korejci lahko ukradejo samo, kak 25 let star dvopek, ne pa nacrte za vojne ladje.
  Te fake news forsira Kimova obvescevalna sluzba in propagandna masinerija…

  • cosmosjasnovidec

   Ne sanjaj na pamet.Tudi muslimanski đihadisti kateri so vsi usekani kot njihove kamele imajo bolj sposobne hackerje kot marsikdo drug tako imajo tudi Severno korejci.

 • cosmosjasnovidec

  Vse take zadeve so precej čudne.
  Nikakor ne razumem kako lahko nekje vojska drži take pomembne podatke do katerih je možen dostop preko interneta.
  Taki podatki se hranijo na računalniku ali serverju kateri ni povezan z internetom.A očitno še tko daleč niso prišli z razmišljanjem.

 • stajerc5

  Saj nima smisla, koncajva! Pri dialogu se vedno vidi komu zmanjka in zaide v vode uzaljenosti, ker pac vidi, da ne more parirati.
  Zabavaj naprej tvoje tovarise v yugobifeju in potegni se eno mekano!

  • AresXtremE Nemesis

   Ma ti si ena totalna debilčina! Nobeden te ni nič vprašal kekec!
   Namesto da “prošetaš zeku” in ga malo “umočiš”, ti tu zdraviš svoje komplekse manjvrednosti.
   O kakšnem dialogu bluziš? Ti niti “D” od dialoga ne poznaš, kaj šele da bi kakšno debato načel, ali pa so ti možgani skisani od silnega vlečenja “mekanih” i “trdih”??

   Imaš prav, ne morem parirati z nekom kateri mu je IQ od zlate ribice, pa še to je žalitev za ribice!

   Zabavaj ti raje tvoje pedere v kekecbifeju po pasje in briši nazaj v luknjo iz katere si se vzel!

   • stajerc5

    Super, hvala, dobil sem kisto pira, ker sem se stavil s kolegom, da bos padel v kanalizacijo.
    Juuuhu Stajerska, aufbiks, pijemo in se veselimo na slosarjevo nogo, ki nam jo zabil v rit, vam yugovici pa zelim cudovit Helovjin!

    • AresXtremE Nemesis

     Pa sej se ne čudim da ga fašete v rit, če vam je Murko idol, poleg tega tebi prej pride v rit kot v glavo.
     Nisi ti na nivoju da koga uzališ pičko.
     Bolje ti je da nadaljuješ z vakuum čiščenjem ker to obvladaš , kot pa da si tu sramoto delaš.

 • tarantela

  Domnevno?

 • Waltter

  No če pogledamo iz realnega stališča brez vpletanja neke propagande iz ene in druge strani. Severna koreja je v internetni povezavi samotni otok in to kar precej nadzorovan. Ker se ljudje v tujini ne morejo šolat se izobražujejo predvsem v sosednjih državah, in s tehnologijo ter znanjem ki jo premorejo naj ne bi bili dorasli novim varnostnim tehnologijam.
  In naslednje trditve so smešne za vdore tako v vojaške načrte kakor v načrte letal, plovil, … je nekaj ali so jim dopustili in so načrti z napakami ki jih severni korejci ne razvozlajo v 1000 letih ozr. ljudje ki niso sodelovali pri projektu … ali pa so dejansko nepazljivi na varnosti – kar pa močno dvomim.
  Zadnje dve veliki stvari ki so jim jih ukradli sta veliko presenečenje to so vojaški našti napada in obrambe na Severno sosedo in sedaj pa še načrte in podatke o ladji??? In najbolj zanimivo v J. Koreji za vsako malenkost odstopajo ljudje in jih malo še vlačijo po sodiščih – za takšne stvari pa nekaj v medije vržejo ostalo pa nič..

  ZELO ZELO ČUDNO … če ne že načrtovano s strani jižne koreje..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!