fbpx

Hekerska skupina Anonymous: Ruski vdor v demokratski strežnik je Obamova laž!

Foto: EPA.

Eden izmed članov hekerske skupine Anonymous je za televizijsko hišo Russia Today obtožbe ameriških obveščevalnih služb, da za vdorom v strežnik demokratske stranke stoji Rusija, odločno zanikal. Takšne obtožbe po besedah novinarja in aktivista skupine Anonymous, Alexa Poucherja, kažejo na pomanjkanje razumevanja preiskovalcev o poteku hekerskih operacij. V strežnik demokratske stranke bi po njegovih besedah lahko vdrl tudi običajen najstnik, ki se malce bolje spozna na računalništvo, pričakuje pa, da se bo mnenje ameriške diplomacije v kratkem spremenilo, saj bo 20. januarja odhajajočega predsednika Baracka Obamo v Beli hiši zamenjal republikanec Donald Trump, ki napoveduje otoplitev odnosov z Rusijo.

“Direktor državne obveščevalne agencije vas želi prepričati, da ruski hekerji stojijo za napadom na DNC (Demokratski nacionalni komite), njihov edini dokaz pa je podobnost z drugimi napadi iste ruske hekerske ekipe. Toda hekerji ne delujejo tako enostavno, situacija je bolj zapletena,” Poucherja citirajo pri RT. Kot pudarja Alex Poucher,  hekerji namreč lahko uporabljajo svoje pripomočke ali pa si na računalnik namestijo vnaprej pripravljene skripte, ki so dostopne na spletu. Če dve hekerski skupini namestita enako hekersko orodje, se lahko napada zdita identična. Russia Today piše, da je Poucher diplomiral iz IT varnosti.

Hekerji se torej teoretično lahko nahajajo na ozemlju ZDA in se prijavijo v zasebno virtualno omrežje (VPN), locirano v Rusiji, in potem napadejo iz Amerike. “Ko bodo varnostne službe začele preiskavo, se bo zdelo, kot da je bil cilj napaden iz Rusije. Ameriška poročila pa kažejo, da si njihove obveščevalne službe še zdaj niso na jasnem, kdo je vdrl v strežnik demokratske stranke,” še dodaja Poucher.

Vsaj zaenkrat torej ne obstajajo nobeni oprijemljivi dokazi, da za napadom stojijo ruski hekerji, zato je obnašanje Baracka Obame, ki še naprej zaostruje odnose z Vladimirjem Putinom in poskuša povzročiti drugo hladno vojno, nedopustno. Ameriški državljani, ki so siti sprenevedanja odhajajočega predsednika in njegovih sodelavcev, se tako nadvse veselijo odhoda demokratov iz Bele hiše. Inavguracija novega predsednika Donalda Trumpa bo 20. januarja.

Naj spomnimo, že prejšnji teden je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange komentiral vdor v demokratski strežnik in dejal, da bi ga lahko izvedel tudi najstnik. Ameriški javnosti je bilo namreč razkrito, da je predsednik Hillaryjine predsedniške kampanje, John Podesta, za dostop do strežnika nastavil geslo “[email protected]”. Assange je tudi obtožil Obamovo diplomacijo, da v celoti stoji za protirusko politiko zadnjih tednov, izgonom ruskih veleposlanikov z ozemlja ZDA in tudi slabšanjem odnosov z drugo največjo vojaško silo na svetu.

Z Assangom se strinja tudi hekerski aktivist Alex Poucher: “Rusija nima nobene zveze s škandalom vdora v strežnik demokratov. Donald Trump je tudi sam že izjavil, da ne verjame Baracku Obami. Pričakujem takojšnjo spremembo politike do Rusije ob njegovem prihodu v Belo hišo!”

L. S.