fbpx

Hillary Clinton dokončno premagala Bernija Sandersa

Foto: EPA

Hillary Clinton je dokončno premagala demokratičnega socialista Bernija Sandersa, njenega najtesnejšega tekmeca za demokratsko predsedniško nominacijo. “Hvala za podporo, dosegli smo nov mejnik,” je dejala navdušeni množici, ki jo je pozdravila v njeni domači zvezni državi New York. 

“Prvič v zgodovini našega naroda se bo zgodilo, da bo ženska postala kandidatka za predsednico,” je Hillary Clinton poudarila zbranim, potem ko si je predhodno zagotovila zmago v  New Jerseyu in še dveh zveznih državah. Kalifornija še ni glasovala, čeprav rezultat glasovanja ne bo odločal veliko, poroča BBC.

Bernie Sanders se še vedno oklepa bilke upanja, saj je tekma v Kaliforniji bolj ali manj izenačena. Socialist trdi, da  bo v tekmi ostal kljub temu, da je domala nemogoče, da bi uspel nadoknaditi izgubljeno. Ena izmed njegovih zadnjih možnosti je ta, da mu uspe prepričani superdelegate na kongresu demokratske stranke naslednji mesec. Zaradi teh namenov je že požel številne kritike, saj je v preteklosti sam kritiziral “nedemokratično početje”, ko je Clintonova prejela več glasov delegatov, kljub temu da je zanjo glasovalo manj glasov volivcev in volivk.

Ž. K.