fbpx

Hollande ne namerava sklepati kompromisov – Velika Britanija se bo morala odločiti česa si resnično želi

Foto: STA

Francija je pripravljena Veliki Britaniji dati čas za pripravo izstopnih pogajanj iz EU, je po današnjem srečanju z novo britansko premierko Thereso May v Parizu dejal francoski predsednik Francois Hollande. Mayjeva je ob tem povedala, da bodo za pripravo pogajanj potrebovali čas.

“Za Francijo je skupni interes: čim prej, tem bolje,” je po prvem srečanju z novo britansko premierko izpostavil Hollande. Dodal je, da se zaveda, da bo nova britanska vlada za pripravo pogajanj potrebovala čas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z uveljavitvijo 50. člena bodo še počakali
Preden Velika Britanija ne sproži 50. člena lizbonske pogodbe, v skladu s katerim potekajo pogajanja za izstop iz povezave, ne bo predhodnih pogajanj, je še poudaril francoski predsednik. “Lahko pa potekajo priprave na ta pogajanja,” je povedal.

Britanska vlada je že pred časom sporočila, da člena ne bo uporabila pred koncem leta. Njen cilj je namreč obdržati čim tesnejše gospodarske odnose, je danes dejala Mayjeva. “Za pripravo pogajanj pa bo potreben čas,” je poudarila.

Hollande ne namerava sklepati kompromisov
Francoski predsednik je ob tem dejal še, da pri pogajanjih glede prihodnjega dostopa Otoka do notranjega trga EU ne bo sprejemal kompromisov. “Združeno kraljestvo se bo moralo odločiti, ali bo ostalo del notranjega trga in sprejelo prost pretok ljudi ali pa bo imelo drugačen status,” je izpostavil.

Varnost ostaja v ospredju
Oba voditelja sta poudarila, da bosta njuni državi tudi po izstopu Velike Britanije iz EU še naprej tesno sodelovali predvsem na varnostnem področju. London in Pariz med drugim sodelujeta tudi pri nadaljnjem razvoju jedrskega orožja, še navaja dpa.

Nemčija bo ostala pri svojih interesih
Mayjeva je v sredo na prvi obisk v tujino odšla v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel, ki je izpostavila prijateljske odnose med državama. Glede pogajanj o izstopu Otoka iz EU je Merklova dejala, da bo Nemčija zastopala svoje interese.

B.P., STA