fbpx

Hollande po napadu v Nici poziva h koheziji in nacionalni enotnosti

Foto: STA

Francoski predsednik Francois Hollande je po četrtkovem napadu v Nici, ki je zahteval 84 življenj, na današnjem kriznem sestanku varnostnega kabineta pozval h koheziji in nacionalni enotnosti.

“Smo v času, ko obstaja skušnjava, da bi razdelili državo. Soočeni s temi skušnjavami, s tem tveganjem, moramo znova pozvati k enotnosti in koheziji države okoli naših vrednot,” je dejal Hollande ministrom po besedah tiskovnega predstavnika vlade Stephana Le Folla.

Hollande odpovedal del evropske turneje
Hollande je zaradi napada sicer tudi odpovedal del evropske turneje, na kateri se bo prihodnji teden pogovarjal o posledicah odločitve britanskih volivcev za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Kot so sporočili iz njegovega urada, v sredo ne bo obiskal Avstrije, Slovaške in Češke. Še vedno pa bo obiskal Portugalsko in Irsko v torek in četrtek.

Cazeneuve o napadalcu
Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je medtem dejal, da se je napadalec iz Nice “zelo hitro radikaliziral” in da so to pokazali pogovori policije z njegovimi prijatelji in družino.

Poudaril je še, da je šlo pri napadu s tovornjakom za nov tip napada, ki je pokazal, kako zelo težaven je boj proti terorizmu.

Džihadistična skupina Islamska država je sicer danes prevzela odgovornost za napad v Nici. Po poročanju tiskovne agencije Amaq, ki je blizu IS, so džihadisti dejali, da je napad izvedel eden njihovih borcev kot odgovor na poziv IS k napadom na članice koalicije, ki se bojujejo proti IS.

I.K.,STA