fbpx

Hong Kong ne popušča niti na prvi dan novega leta – Milijonska protestniška množica zahtevala politično svobodo Hong Konga

Novoletni protestniški Hong Kong. (Foto: Twitter)

Protivladni protesti v Hong Kongu se nadaljujejo z vso intenzivnostjo protestniške množice. Tudi na prvi dan novega leta se je zbralo velikanska množica protestnikov, ki zahtevajo drastične spremembe v političnem sistemu Hong Konga.

Proteste je organizirala Fronta za civilne in človekove pravice. Protestna množica se je zbrala v blizu parka Victoria v popularni nakupovalni četrti Causeway. Omenjena četrt je tudi finančno središče Hong Konga. Po poročanju organizatorjev se je zbrala več kot milijon protestnikov, ki zahtevajo politične spremembe.

Protestniki so tudi tokrat zahtevali s svojimi glasnimi vzkliki  “Svobodni Hong Kong, čas je za revolucijo našega časa.” Drugi so zopet vzklikali “Skupaj v boju v letu 2020”. Protestniki so se tudi tokrat spopadli z policijo. Ena protestnica je utrpela hude poškodbe glave. Od začetkov protestov je policija aretirala več kot 6500 protestnikov.

https://twitter.com/OzraeliAvi/status/1212271807568334850

Hong Kong se sooča z najhujšo politično krizo 
Kitajska v Hong Kongu si ne bo dopustila, da bi ji predvsem druge globalne sile mešale štrene na njihovem domačem terenu. To je jasno dal vedeti tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Po pisanju Reutersa zadnjih raziskavah v več kot sedem milijonskem poseljenem Hong Kongu proteste podpira več kot 60 % prebivalcev po anketi Instituta za merjenje javnega mnenja Hong Kong.  Mestna državica pod nadzorom Kitajske, ki jo je dobila leta 1997 od Velike Britanije, pa se sooča z najhujšo politično krizo v zadnjih 20 letih.

Luka Perš