Hong Kong ne popušča niti na prvi dan novega leta – Milijonska protestniška množica zahtevala politično svobodo Hong Konga

Novoletni protestniški Hong Kong. (Foto: Twitter)

Protivladni protesti v Hong Kongu se nadaljujejo z vso intenzivnostjo protestniške množice. Tudi na prvi dan novega leta se je zbralo velikanska množica protestnikov, ki zahtevajo drastične spremembe v političnem sistemu Hong Konga.

Proteste je organizirala Fronta za civilne in človekove pravice. Protestna množica se je zbrala v blizu parka Victoria v popularni nakupovalni četrti Causeway. Omenjena četrt je tudi finančno središče Hong Konga. Po poročanju organizatorjev se je zbrala več kot milijon protestnikov, ki zahtevajo politične spremembe.

Protestniki so tudi tokrat zahtevali s svojimi glasnimi vzkliki  “Svobodni Hong Kong, čas je za revolucijo našega časa.” Drugi so zopet vzklikali “Skupaj v boju v letu 2020”. Protestniki so se tudi tokrat spopadli z policijo. Ena protestnica je utrpela hude poškodbe glave. Od začetkov protestov je policija aretirala več kot 6500 protestnikov.

https://twitter.com/OzraeliAvi/status/1212271807568334850

Hong Kong se sooča z najhujšo politično krizo 
Kitajska v Hong Kongu si ne bo dopustila, da bi ji predvsem druge globalne sile mešale štrene na njihovem domačem terenu. To je jasno dal vedeti tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Po pisanju Reutersa zadnjih raziskavah v več kot sedem milijonskem poseljenem Hong Kongu proteste podpira več kot 60 % prebivalcev po anketi Instituta za merjenje javnega mnenja Hong Kong.  Mestna državica pod nadzorom Kitajske, ki jo je dobila leta 1997 od Velike Britanije, pa se sooča z najhujšo politično krizo v zadnjih 20 letih.

Luka Perš

 • Anton

  Ti borci za svobodo bi morali biti vzor slehernemu na planetu tem, tudi nam, katerim protestirati zoper vlada ostudnež iz Ljubljane

  sarkazem press

 • steff

  Ti borci za svobodo so diletanti, dirigirani z strani CIE in Americanov…okrog dva miljona ljudi v Honkongu zivi bedno, podobno zivalim, v kletkah podobnih stanovanjih in stem main land China nima nic skupnega… uniceno je ogromno infrastrukture…Honkongska bogata elita se staja z zahodnimi demokrati in vspodbuja Americane, da napisejo so called Honkongski Bill of Rights…Kitajci pa to mirne duse spremljajo, kajti prej ali slej bo prislo do takozvane implozije… Kitajci, gor ali dol komunisti, uspejo dvigniti zivljenski standard desetine milijonov svojih prebivalcev letno …pa se nekaj je v ozadju vsega, Americani in nas Donni izgubljavo prevlado v svetu , kot bi rekel Anglez: It’s happening, slowly but surely!

  • xtc

   Ne,nakladaj ,,Kitajska je še stopnjo ali dve slabša,.Levaki pač branite svoje.

 • xtc

  honkong,je mentalitetno bližje Taiwanu kot Kitajski in ,da Tiwan nikoli ne bo del komu Kitajske.

 • All Bot

  Dopro vedo, da se komunistom v Pekingu cedijo sline, da se hranijo nad sadovi njihovega dela in dela njihovih prednikov. Hong Kong si deli 9 mesto na svetu po GDP per capita z Švico, komunistična kitajaska je pa 73ta. Očitno se vidi kateri sistem je superioren. Banda morilcev ni še nikoli proizvedla bogastva.

  • Bič Božji

   Jah, sej pri nas imamo “kitajce” oziroma komunjare še vedno na oblasti, da nam pijejo kri, pa ni nikjer nobenih množic, še volitve dobivajo redno.

 • Piš

  Glede na vso škodo, požige, in nasilje, tudi nad ljudmi, imajo Kitajci jeklene živce. Zaenkrat še

  yt kanal s posnetki iz HK
  https://m.youtube.com/channel/UCm3Edr0m_keToCvcwQftKVA/videos

 • AlternativaZaSlovenijo

  Heh, ampak kaj prida sveta od blizu pa v živo nisi videl. Tudi to kar si napisal se ne ujema s tvojim prepričanjem. “Splet vam bo dal resnice”…huda!