fbpx

Horst Seehofer odstopil kot predsednik CSU

Angela Merkel in Horst Seehofer, ko sta še lahko sodelovala. (Foto: epa)

Nemški notranji minister Horst Seehofer je danes v kraju Batzen na Saškem potrdil, da bo odstopil kot predsednik Krščansko-socialne unije (CSU). Ne namerava pa odstopiti z ministrskega položaja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Seehofer je tako potrdil govorice, ki so v nedeljo zvečer prišle z vrha njegove stranke, da bo v začetku prihodnjega leta odstopil s položaja predsednika CSU. Njegovega naslednika naj bi izvolili na izrednem kongresu.

Pojavile so se sicer tudi govorice, da bi lahko odstopil tudi z ministrskega položaja. A to je danes zanikal. “Ta odločitev na noben način ne vpliva na moj položaj zveznega notranjega ministra,” je dejal Seehofer.

Poudaril je še, da še ni sprejel odločitve, kdaj bo formalno podal odstopno izjavo. To naj bi se sicer zgodilo še ta teden, piše STA. Najverjetneje ga bo potem na položaju predsednika stranke, ki deluje le na Bavarskem, nasledil novi predsednik bavarske deželne vlade in Seehoferjev veliki tekmec Markus Söder.

Tudi kanclerka Angela Merkel je po slabem volilnem rezultatu CDU v Hessnu napovedala, da se sama ne bo več potegovala za predsednico stranke. Meni sicer, da bo še vedno lahko izpeljala kanclerski mandat do konca.

H. M.