Hrvaška bo posodobila svojo vojsko – pomagale ji bodo ZDA!

Foto: iStock

Ameriški sekretar za obrambo James Mattis se je mudil na obisku v Zagrebu, ob tem pa izjavil, da je naša južna soseda “dokazana zaveznica”. Še več! Hrvaški je obljubil pomoč pri posodabljanju njihove vojske!

James Matis se je s hrvaškim premierjem Plenkovićem sestal 12. julija, na srečanju pa je poudaril, da je vesel, da se nahaja v državi, “ki je dokazano zaveznica in ima upoštevanja vredno vojsko”. Obenem je pozdravil odločitev hrvaške vlade, da nakupi novo vojaško opremo, ter obljubil, da bodo ZDA pomagale pri prihajajočih korakih posodabljanja hrvaške vojske, piše spletna stran Obramba.com.

Matis je pripotoval v Zagreb po vrhu zveze Nato, na katerem so ZDA potrdile popolno zavezanost severnoatlantskemu zavezništvu.

Obramba, glasilo Slovenske vojske, še razkriva, da so ZDA v preteklosti že pomagale hrvaški vojski, ter spomni na dve pomembnejši donaciji vojaške opreme naši južni sosedi: 212 oklepnikov MRAP (v letu 2014) in 16 bojnih helikopterjev Bell OH-58 kiowa warrior (2016). O oklepnikih razkrivajo, da so to protiminsko zaščitena oklepna vozila – od tega jih je 162 bojnih terenskih oklepnih vozil Oshkosh M-ATV 4×4, 30 oklepnikov Navistar maxxpro 4×4 za logistične naloge in 20 oklepnih sanitetnih vozil BAE RG-33 HAGA 6×6.

Naj ob tem dodamo še, da so ameriški bojni helikopterji Bell OH-58 kiowa warrior, ki jih je ZDA kar 16 podarila Hrvaški, po oceni Obrambe vredni kar 252 milijonov dolarjev! Pri tem so Hrvatje izbrali najnovejše helikopterje v različici D – izdelani so bili med letoma 2010 in 2012, naletenih ur pa so imeli ob prevzemu zgolj za vzorec. Da imajo standardni nabor orožja, optično-elektronski sistem ter opremo za komunikacijo in navigacijo, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Ni kaj, dobro je biti v prijateljskih odnosih z Američani.

J. G.