fbpx

Hrvaška izdala mednarodno tiralico za Ivico Todorićem

Ivica Todorić (foto: STA)

Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je danes razpisalo tiralico za dolgoletnim šefom koncerna Agrokor Ivico Todorićem, potem ko je županijsko sodišče v sredo zanj odredilo pripor. Tožilstvo ga kot prvoosumljenega v primeru Agrokor bremeni odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. Predvideva se, da je v Londonu. Na Hrvaškem očitno postopki za pregon gospodarskega kriminala vendarle stečejo, medtem ko se slovenski grobarji gospodarstva in “banksterji”, ki niso okradli ne le državo, temveč vnuke in pravnuke trenutnih davkoplačevalcev, prosto sprehajajo po Sloveniji in še naprej živijo boemsko življenje na račun drugih, na račun vseh nas.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović v današnjem pogovoru z novinarji še pred objavo tiralice novinarjem ni želel odgovoriti, ali ima policija informacije o tem, kje je Ivica Todorić.

Povedal je le, da hrvaške inštitucije delajo v skladu s hrvaško in evropsko zakonodajo, mednarodna in evropska praksa pa je jasna, ko gre za objavo tiralice.

Hrvaška policija je v ponedeljek izvedla več hišnih preiskav ter prijela 12 nekdanjih vodilnih predstavnikov Agrokorja in nekdanje hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tilly zaradi suma finančnih malverzacij v koncernu. Vendar pa Ivice Todorića in njegovih sinov Anteja in Ivana niso našli na hrvaških naslovih.

Kazenske ovadbe so vložili proti 15 osumljenim, nakar je preiskovalni sodnik v Zagrebu v sredo odločil, da se jih 14 lahko brani s prostosti, 30-dnevni preiskovalni zapor pa je zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredil le za Ivico Todorića.

Tožilstvo se je na odločitev sodišča, da 14 osumljenih izpusti na prostost, pritožilo. Odločitev o pritožbi naj bi bila znana prihodnji teden.

Medtem se je v petek starejši Todorićev sin Ante vrnil v Zagreb. Novinarjem je povedal, da je pred preiskovalnim sodnikom zanikal vse obtožbe tožilstva. Nekdanji podpredsednik uprave Agrokorja ima prijavljeno stalno bivališče v Londonu, na vprašanje, kje sta njegov oče in mlajši brat Ivan, pa ni želel odgovoriti.

D. Č., STA