Hrvaška obeležuje 23. obletnico Nevihte, Plenković in Grabar-Kitarovićeva poudarila pomen vrednot domovinske vojne

Foto: Tw

V Kninu na Hrvaškem danes potekajo slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter ob 23. obletnici vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem. V Kninu, nekdanjem središču srbskega upora na Hrvaškem, se mudi celoten hrvaški državni vrh. Slovesnosti se udeležuje tudi več tisoč ljudi.

Slovesnosti na Kninski trdnjavi so se med drugim udeležili predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik vlade Andrej Plenković in predsednik sabora Gordan Jandroković. Ob zvonjenju cerkvenih zvonov so dvignili veliko hrvaško zastavo, izstrelili so tudi 23 častnih topovskih salv. Med slovesnostjo so spomnili na zgodovino operacije in prebrali imena 238 pripadnikov hrvaške vojske, ki so bili ubiti med Nevihto, ter še dveh, ki sta izginila.

Sledil je letalski spektakel. Kninsko trdnjavo so med drugim preletela izraelska vojaška letala F-16 Barak, kar naj bi bil znak razvoja izraelsko-hrvaških odnosov in strateškega partnerstva med državama, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. Po koncu programa na trdnjavi bo sledila še maša za domovino.

Vrednote domovinske vojne vzpodbuda za izgradnjo močne domovine
Predsednica Grabar-Kitarovićeva je v svojem nagovoru poudarila, da se vojne na Hrvaškem in branilcev ne sme pozabiti, vrednote domoljubnega sodelovanja pa da je treba prenašati na prihodnje rodove. To je ključ prihodnosti Hrvaške in njenih ljudi, je dejala. Tudi premier Plenković je menil, da bi morale biti Nevihta in vrednote domovinske vojne tudi danes vzpodbuda za izgradnjo močne in uspešne domovine. Zavzel pa se je za sodelovanje in dobrososedske odnose s Srbijo, ki da morajo temeljiti na resnici, spravi in odgovornem soočanju s preteklostjo in pravico, navaja Hina.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1026027309093085184

“Iskreno prevzemanje odgovornosti je omogočilo primerno in trajno spravo med Francijo in Nemčijo ter ustvarilo močne temelje današnji Evropski uniji,” je na slovesnosti v Kninu še poudaril Plenković.

Premier Plenković s hrvaškim selektorjem Zlatkom Dalićem in herojem domovinske vojne Antejem Gotovino. (Foto: Tw)

Z operacijo Nevihta si je Hrvaška leta 1995 v samo treh dneh, od 4. do 7. avgusta, povrnila skoraj petino ozemlja, ki je bilo pod nadzorom srbskih upornikov, med njo pa je bilo po srbskih ocenah s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 250.000 Srbov. Okoli 2.000 naj bi jih umrlo. Po drugi strani na Hrvaškem trdijo, da so Srbi odšli sami in da je bilo približno 90.000 hrvaških Srbov. Nazaj na Hrvaško naj bi se jih sicer po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč. Z operacijo Nevihta se je potem praktično končala vojna na Hrvaškem, ki se je začela leta 1991. Bila pa je tudi odločilna za konec vojne v sosednji Bosni in Hercegovini (1992-1995).

C. Š., STA