fbpx

Hrvaška predsednica Kitarovićeva obžaluje Cerarjevo odločitev o odpovedi pogovorov

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: STA)

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v Zagrebu dejala, da podpira stališča hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je na Generalni skupščini ZN ponovil hrvaško razlago izstopa iz arbitraže. Obenem je obžalovala, da je slovenski premier Miro Cerar odpovedal obisk v Zagrebu. Danes je hrvaški premier Andrej Plenković znova povabil Cerarja, da pride na obisk na Hrvaško.

“Obžalujem, da premier Cerar ne bo prišel v Zagreb. Menim, da je treba nadaljevati pogovore. Ni dobro dodatno zaostrovati napetosti. Pogovor je dober, tudi če se nič ne bo zgodilo,” je povedala hrvaška predsednica. Ob tem je poudarila, da sta Hrvaška in Slovenija prijateljski državi, ki se morata pogovarjati. Grabar-Kitarovićeva je dejala, da je Plenković v četrtek v New Yorku predstavil hrvaška stališča in da kot predsednica države podpira odločitev hrvaškega sabora o izstopu iz arbitraže ter konsenz hrvaških političnih strank o zavrnitvi arbitražne sodbe.

Poudarila je, da ne gre samo za nacionalno vprašanje, temveč tudi za mednarodno vprašanje in spoštovanje mednarodnega prava. “Da, treba je spoštovati dogovor o arbitraži, a je treba spoštovati tudi arbitražo. Če kompromitirate arbitražo z ravnanjem, ki je v nasprotju z njenimi pravili, potem, žal, dajete zgled tudi drugim, da gre lahko to skozi. Zato je arbitraža problematična za nas,” je povedala Grabar-Kitarovićeva.

Hrvaški socialisti so za dialog
Poslanec opozicijske SDP Joško Klisović, ki je bil pomočnik nekdanje zunanje ministrice Vesne Pusić, je danes ocenil, da se morata Cerar in Plenković sestati, naj bo to v Zagrebu, Bruslju ali New Yorku, ker je spor treba rešiti. Obenem je povedal, da se je treba na Generalni skupščini ZN osredotočiti na mednarodno pomembna vprašanja, medtem ko se je premier Plenković odločil izpostaviti tudi dvostransko vprašanje s Slovenijo. Pusićeva je danes ostro kritizirala Plenkovićev nagovor v Generalni skupščini Združenih narodov kot “absolutno kontraproduktiven, nediplomatski in v celoti napačno intoniran”, s katerim se je zmanjšala možnost, da bi Hrvaška na civiliziran način uredila spor s Slovenijo. Ocenila je, da Generalna skupščina ZN ni kraj, kjer se govori na takšen način, temveč gre za posel, ki naj bi ga opravila “tiha diplomacija”. Meni, da je bil Cerar pripravljen zdržati pritiske v Sloveniji in priti na pogovore v Zagreb in bi to tudi storil, če ne bi bilo Plenkovićevega nagovora.

C. Š., STA