fbpx

Hrvaška predsednica razpisala datum predčasnih volitev – izbrali so 11. september

Foto: STA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes razpisala predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem za nedeljo 11. septembra, potem ko se je hrvaški sabor v petek tudi uradno razpustil. Hrvaški parlament je sredi junija izglasoval nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, kar je pomenilo tudi padec njegove vlade.

Datum predčasnih parlamentarnih volitev je bil pričakovan, potem ko je hrvaška predsednica nekajkrat izjavila, da se nagiba k 11. septembru, kar je tudi zadnja možna nedelja glede na ustavne roke za izvajanje predčasnih parlamentarnih volitev, ki so začeli teči s petkovo razpustitvijo sabora.

Volilna kampanja bo ena najdaljših doslej
Odločitev predsednice bo veljavna po objavi v hrvaškem uradnem listu, kar pomeni, da bo potem začeli teči 14-dnevni rok za predajo volilnih seznamom državni volilni komisiji (DIP). Nato bo komisija imela 48 ur časa za potrditev volilnih seznamov in se bo uradno začela tudi predvolilna kampanja, ki bo ena najdaljših doslej.

Predčasne parlamentarne volitve bodo sledile le deset mesecev po lanskih rednih parlamentarnih volitvah, ki so bile 9. novembra. Tudi v novem sklicu bo 151 poslancev.

Že deveti sklic sabora po osamosvojitvi
Približno 3,8 milijona polnoletnih državljanov bo 11. septembra lahko volilo poslance za deveti sklic sabora po osamosvojitvi države.

V prejšnjem sklicu parlamenta je večino imela desna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ, ki je kot relativna zmagovalka novembrskih parlamentarnih volitev v saboru sodelovala z Mostom neodvisnih list in stranko Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnosti. Januarja letos so tudi potrdili vlado z nestrankarskim premierjem Tihomirjem Oreškovićem, ki je potem junija letos padla po glasovanju o nezaupnici Oreškoviću na zahtevo HDZ.

Pričakujejo tesen rezultat volitev
Večina hrvaških političnih komentatorjev ne pričakuje, da bodo predčasne parlamentarne volitve prinesle prepričljivo zmago kateri od političnih opcij, ki bo potem brez dodatnih koalicij lahko oblikovala novo vlado. Ocene so sledile kljub temu, da so junijske raziskave pokazale deset odstotnih točk prednosti SDP pred HDZ, ki je padla na najnižjo raven po letu 2011.

Predčasne volitve bodo Hrvate pošteno “udarile po žepu”
Glede na stroške lanskih parlamentarnih volitev bodo tudi septembrske stale približno 120 milijonov kun (15,8 milijona evrov).

B.P., STA