Hrvaška razveljavila sodbo komunističnih oblasti proti Stepincu

Foto: Wikipedia Commons, avtor: Marcin Szala

Zagrebško sodišče je včeraj v celoti razveljavilo sodbo proti nadškofu Alojziju Stepincu, ki je bil leta 1946 obsojen na 16 let zapora in prisilnega dela zaradi sodelovanja z ustaškim režimom v Neodvisni državi Hrvaški ter italijanskimi in nemškimi okupatorji. Hrvaški sabor je leta 1992 sprejel deklaracijo, da je šlo za montiran politični proces.

Revizijo postopka proti Stepincu je zahtevala nadškofova družina, zagrebško sodišče pa je včeraj razveljavilo odločitev jugoslovanskega sodišča, ki je Stepincu poleg izreka zaporne kazni odvzelo tudi politične in državljanske pravice. Jugoslovansko vrhovno sodišče je oktobra 1946 kaznovalo Stepinca tudi zaradi nasilnega spreobračanja pravoslavnih vernikov v katoličane ter sovražne propagando po drugi svetovni vojni.

Stepinac na sojenju, Foto: Wikimedia Commons

Stepinac na sojenju, Foto: Wikimedia Commons

V sodni postopek je bil vpleten celoten komunistični vrh

Hrvaška razveljavila sodbo jugoslovanskih oblasti proti Stepincu 2

“V sodni postopek proti Stepincu je bil vpleten celoten komunistični vrh,” pove sodnik Ivan Turudić – Foto: Youtube

Sodnik Ivan Turudić je danes pojasnil, da so odločitev jugoslovanskega sodišča obravnavali na podlagi zakonov Evropske unije.

Sodba predstavlja grobo kršitev takratnih in sedanjih načel kazenskega prava, kot so pravica in pravično sojenje, prepoved prisilnega dela ter obrazložitev sodbe in pravico do pritožbe,” je dejal Turudić. Dodal je, da je bilo v procesu proti Stepincu obtoženih 13 ljudi, ki so jih bremenili 40 kaznivih dejanj.

Turudić je ocenil, da je bil namen sodbe maščevanje Stepincu, v postopku pa je bil angažiran “celoten komunistični vrh”.

Stepinac ima velik ugled pri katoliškimi verniki na Hrvaškem

Hrvaška razveljavila sodbo jugoslovanskih oblasti proti Stepincu 6

Stepinac ima velik ugled med katoliškimi verniki na Hrvaškem” je povedal sodnik Turudić. Foto: Youtube

Med prestajanjem zaporne kazni v Lepoglavi je zavrnil pomilostitev in je zahteval vnovični postopek ali razveljavitev sodbe. Po 70 letih je volja kardinala Stepinca uresničilo svobodno sodišče republike Hrvaške,” je izpostavil Turudić.

Iz državnega tožilstva so sporočili, da ne nasprotujejo reviziji postopka proti Stepincu, ki ima veliki ugled med katoliškimi verniki na Hrvaškem.

Sabor je l.1992 že obsodil politični proces proti Stepincu
Hrvaški sabor je leta 1992 sprejel deklaracijo, s katero so obsodili politični proces in sodbo kardinalu Stepincu. V deklaraciji so poudaril, da je bil nadškof nedolžen. Med drugim so zapisali, da so Stepinca obsodili, ker je zavrnil zahtevo komunističnih oblasti, da bo ločil katoliško cerkev na Hrvaškem od Vatikana.

Revizijo postopka so izvedli na podlagi zakona o kazenskem postopku iz leta 2009, ki je omogočil revizijo za osebe, ki so bile na podlagi zlorabe politične moči obsojene za kazniva dejanja v času komunističnih oblasti.

Blaženi Alojzij (Alojzije) Viktor kardinal Stepinac, hrvaški blaženi, nadškof in kardinal duhovnik, je bil rojen  8.julija 1898 v vasi Brezarić  pri Krašiću (blizu Jastrebarskega). Stepinac se je rodil kot peti izmed osmih otrok premožnemu kmetu Josipu Stepincu in ženi Barbari.  Pred svojim 18. rojstnim dnem, je bil Alojzij vpoklican v avsto-ogrsko vojsko.  V  1.svetovni vojni se je boril na italijanskem bojišču. V juliju 1918 je bil ranjen v nogo, zajet in tako je naslednjih pet mesecev preživel v ujetništvu v nekaterih italijanskih taboriščih za vojne ujetnike.

Po razpadu Avstro-Ogrske  je bil poslan iz taborišča v Solun. Stepinac se je po nekaj premestitvah iz Soluna leta 1919 vrnil domov.  Bil je aktiven  v hrvaškem katoliškem gibanju , udeleževal se je mednarodnih shodov Katoliške mladine.  Po sedmih letih študija na rimski Gregorijani je dobil doktorat in se vrnil v Zagreb. Stepinac je zaslužen, da je pri takratnem nadškofu Bauerju osnoval Karitas. Čeprav ni dosegel kanonoških let ga je nadškof Bauer imenoval za pomožnega škofa in po šestih letih je prejel polni položaj. Pij XII. pa ga je leta 1952 imenoval za kardinala katoliške cerkve. Umrl je 10.februarja 1960  v hišnem priporu v rojstni vasi Krašići pod Gorjanci. Pokopan je v zagrebški katedrali.

Komisija za ugotovljanje resnice o vlogi Stepinca

Sporna zgodovinska vloga Stepinca. Foto: Wikimedia Commons

Sporna zgodovinska vloga Stepinca. Foto: Wikimedia Commons

Mešana komisija katoliške in srbske pravoslavne cerkve (SPC) je sicer pred časom začela obravnavati Stepinčevo zgodovinsko vlogo, potem ko so v Beogradu nasprotovali odločitvi Vatikana, da bodo hrvaškega nadškofa razglasili za svetnika. SPC je navedel, da je zanj najbolj sporno ravnanje Stepinca v času ustaškega režima in pokristjanjevanje pravoslavnih vernikov.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da SPC ne more ustaviti postopka kanonizacije Stepinca in da bo komisija poskusila ugotoviti resnico glede ravnanja Stepinca tudi v odnosih med hrvaškimi katoliki in srbskimi pravoslavci v času druge svetovne vojne.

Zgodovinska protislovja pri Stepincu obstajajo
Nekateri ugledni hrvaški zgodovinarji, kot je Hrvoje Klasić, opozarjajo na določena protislovja pri Stepincu, ker ni vplival na številne katoliške duhovnike v NDH, ki so bili izpostavljeni pripadniki ustaškega gibanja. Klasić zavrača trditve, da je bil Stepinac vojni zločinec ali tisti, ki je spodbujal ali izvajal zločine med vojno.

Papež Janez Pavel II. je razglasil Stepinca za blaženega oktobra 1998.

Sofija Pika Simič

 • MižekFiga

  Samo še 25 glavnih komunjarev obsodijo, pa so že na pol poti v normalno evropsko državo.

  • dr Janez Sveti

   Kako preprosto je. Napiši jim stavek ali dva in boš dobil nobelovo nagrado za …nekaj.
   DR Janez SVeti genij

 • dr Janez Sveti

  Zakone postavlja najmočnejša večina v družbi. Povsod. Zato si lahko enkrat junak, drugič morilec in tretjič mučenik. Za ista dejanja. Odvisno, kdo ti sodi.
  Sami ustvarjamo svojo realnost.
  DR Janez SVeti genij

  • dob

   Mnogi briljantni umi tega in prejšnjega stoletja so govorili: Mi smo le neznaten delček nekje v zakotju Vesolja. Poglejte, kako majhni smo… (in tedaj običajno pokažejo neko pikico na fotografiji praznega prostora posejanega s svetlečimi pikami osončij, galaksij, zvezdnega prahu…). Nimamo prav nobenega razloga, da bi verjeli, da smo za Vesolje pomembni, ker smo samo prah, drobec prahu…

   Ti ljudje se motijo. Za Vesolje smo pomembni. Težava je le v tem, da smo sami sebi nepomembni.

   Kljub temu, da jim je Einstein s formulo pokazal, da Zavest ne izgine, da se kvečjemu pretvarja v druga stanja, da pa kot energija ostaja, je neuničljiva… kljub temu ne verjamejo v nadaljevanje Zavesti.

   Razmišljal sem, zakaj bi sicer nekdo sebe pomanjševal, se primerjal v razmerju do Vesolja in se videl za delček prahu, ki prav nikogar ne zanima. Prišel sem do spoznanja, da je problem človeka, in s tem človeštva, da s tem, ko sebe pomanjša na nevreden delec prahu, tam daleč na obrobju neke galaksije, kjer ga nihče ne vidi in nihče ne ve zanj… pomanjšuje Krivdo, s katero je obremenjen. Sebi odreka odgovornost za celoto.

   Seveda! Ker če bi njihova zavest bila večna, potem…. potem bi Bolečina bila večna!
   Krivda bi bila večna. In Krivdo nevtraliziraš samo z Odgovornostjo!

   Zato je bolje, če ljudje umirajo, ker potem Krivda umre in Bolečina umre. To je lažje.
   In če ne umre, če noče umreti, če se bori za svoj obstoj – potem jo ubijamo, dokler ta prekleta prasica ne umre.

   Zato je bolje ne bi odgovoren. Bolje je biti neodgovoren in smrten, kot pa večen in odgovoren za vse.

   Odgovor na vprašanje, kaj je dobrega v tem, da si prah, je torej: Zato, ker ne preneseš odgovornosti za posledice svojega ravnanja, delovanja in misli, si raje nepomemben prah.

   Je manj komplicirano, manj zahtevno, raje nepomemben, kot pa da si človek reče: Glejte, vse to sem si jaz izmislil, to sem sam ustvaril, takšna je moč mojega duha. Vse jaz ustvarjam in vse je MOJE. In za tisto, kar je moje, jaz skrbim, za to sem odgovoren, in nič mojega ni nevredno moje pozornosti. Tudi če je še tako majhno!

   To pomeni, da sebe poiščem v zakotju vesolja, s sabo navežem stik, se s sabo pogovarjam, s sabo se sprehodim in poizvem od sebe, česa si želim, kakšne namene imam. In morda se potem ne počutim več tako samega in odrinjenega na obrobje Vesolja.
   Potem lahko sprejmem odgovornost za svoja dejanja in odločitve.

   Ker nismo prah.

   • indijanka

    Ali pa preprosto pripadamo zemlji zato se tudi k njej vrnemo in sklenemo začetek in konec. Zato nas zadnja ura enaka za vse poduči, da mi pripadamo zemlji, zemlja pa ne pripada nam. Na koncu poslušamo sebe in čutimo. Nikamor se več ne mudi. Pot je znana in samo naša. Razmišljanje o tem majhnem delču vesolja lahko obrneš. Iz moških v otroške oči. Kot majhnem delček vesolja se ozreš v neskončnost. Neskončno množici rešitev. Ti se pa boriš za eno samo, ker v tistem trenutku ne vidiš preostalih. Ne gre za zmanjševanje odgovornosti, gre za neskončen potencial rešitev, ki jih neuničljiva energija vedno znova ustvarja.

    • dob

     Da pripadamo Zemlji, je še kako res. Zemlja nam daje telo, ko pridemo k Njej, obleče nas v sebe, da bi jo bolje razumeli in imeli radi.
     Zato je do nje skrajno sovražno dejanje, kadar nekomu (komurkoli!) zanikamo vrnitev njegovega telesa tja, od koder je izšlo.

     • indijanka

      :) to kar nas vodi ne sme biti strah pred odgovornostjo zaradi neminljivosti. Sodelovanje, spoštovanje in prepuščanje vesolju, ki nam kot izjemen učitelj odpira pot do rešitev. Do sprejemanja :).

 • xtc

  Lž :prevara nesmrtna laž komunizma in seveda zločini:

 • Olga

  Zloraba sodstva v politične namene s strani komunistov je prisotna v Sloveniji še danes!!!! Srbi ga poskušajo blatiti še danes, čeprav je Američanka judovskih korenin delala doktorat iz obdobja NDH, vloge hrvaških državljanov in Stepinca! Ugotovila je, da je veliko dejstev iz tega obdobja izkrivljenih, število žrtev prenapihnjeno (npr.ugotivila je, da so za nekaterie, ki naj bi v Jasenovcu umrli, preživelie…). Komunistična oblast nikoli ni dovolila raziskovanja tega obdobja zgodovine in ugotavljanja resnice, saj to ni bilo v njihovem interesu! Na koncu je povedala, da je iz vseh dejstev zaključila, da je resnica popolnoma drugačna kot jo slikajo komunisti in zaključila, da je glede na dokumente Stepinac zanjo svetnik in bi bila vesela, če bi se lahko kot človek srečala s tako velikim človekom kot je bil on!

 • odzunaj

  Iz včerajšnjih dveh zaporednih oddaj HTV1 o reviziji sodbe in raziskavah o delovanju kardinala Stepinca celo izhaja, da je s svojim posredovanjem rešil okoli 15.000 ljudi , med njimi ogromno Hrvatov židovskega porekla, pred preganjanjem nacistov in fašistov.
  Njegovo temeljno načelo je bilo , da so vsi ljudje ljudje, ne glede na raso, vero, politično pripadnost. Posamezniki se med seboj ločijo le po tem, ali so njihova dejanja vredna človeka ali pa niso, ali je nekdo človek ali pa to ni !

  • Ruggedplant

   Zelo podobno kot spoštovani škof Rožman. In oba sta jo zaradi svojega domoljubja in dobrote dobila po grbi.

 • MEFISTO

  Komunisti so obsojali, zapirali in ubijali samo nedolžne ljudi, sicer bi morali vse to začeti početi pri svojih.

 • soc

  Hrčki imajo svoje Turudiće, mi pa crnogorske Masleše. Smolo imamo, pač.

 • intel345

  VSA ČAST REPUBLIKI HRVAŠKI

  VSI SKUPAJ PROTI ZLOČINSKEMU KOMUNIZMU

 • Caetano

  Tajni agent londonske jug. vlade Stanko Rapotec se je pomladi 1942 z angleško podmornico izkrcal ob hrvaški obali. Med drugim se je srečal tudi s Stepincem, ki mu je izročil podatke o ustaškem terorju. Sprejel je tudi pobudo, da bo pomagal, da ogroženi dobijo lažne švicarske in turške potne liste, da bodo lahko pobegnili ustašem.

  Koliko je bila poštena komunistična sodba, ki seveda o teh dejstvih sploh ni hotela slišati je povsem jasno. Stepinac je moral biti naslikan, kot vnet podpornik ustašev, ki je po njihovih udbovskih zgodbicah rad cinično zaničeval civilne žrtve.

  Res pa je, kar je dokazano z deklasificiranimi vatikanskimi dokumenti, da je Vatikan v času pred 2. svet. vojno in še nekaj časa po njenem začetku imel stališče, da je za dežele z večinskim katoliškim prebivalstvom optimalna oblika vlade katoliški avtoritarni režim v stilu Portugalske, Poljske ali Španije in ne demokracija. Vendar to je že druga zgodba.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!