fbpx

Hrvaškemu novinarju so ruski diplomati grozili tudi po izgnanstvu

Hrvaški novinar Hassan Haidar Diab (foto: zajem zaslona)

Ruska diplomata, ki sta grozila novinarju hrvaškega časnika Večernji list, sta bila po poročanju hrvaškega tednika Nacional izgnana iz države, eden od njiju pa se je ponovno odzval na objavo njunih groženj, namenjenih novinarju omenjenega časnika.

25. aprila je bilo iz Hrvaške izgnanih 18 ruskih diplomatov in šest članov osebja ruskega veleposlaništva v Zagrebu. Dva od njih sta pred tem neposredno grozila novinarju Večernjega lista Hassanu Haidarju Diabu zaradi njegovega članka o likvidacijah, ki jih v Ukrajini izvaja zloglasni čečenski voditelj Ramzan Kadirov. Eden od njiju je bil Matvej Sidorov, ki naj bi se Diabi ponovno oglasil.

Novinarja Diaba je po objavi članka po telefonu poklical tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva na Hrvaškem Matvej Sidorov in mu dejal, da bodo njegov članek prevedli in poslali Kadirovu. Ko je Diab Sidorova vprašal, ali mu grozi, mu je ta odgovoril, naj si to interpretira, kakor želi, in da on le sledi navodilom. “Uredništvo Večernjega lista se je takrat strinjalo, da zaradi moje varnosti ne bomo objavili informacij o ruski grožnji po objavi članka o čečenskem voditelju Ramzanu Kadirovu. Pred mesecem dni sem prejel policijsko zaščito in potem, ko je tednik Nacional dobil to informacijo in jo objavil v svojem tedniku, lahko te grožnje potrdim,” je za Večernji list povedal novinar Haidar Diab.

Foto: zajem zaslona

Po tem se mu je Matvej Sidorov, eden od izgnanih, zdaj že nekdanji svetovalec ruskega veleposlanika na Hrvaškem, ponovno odzval na objavo groženj, tokrat prek Telegrama, in med drugim zapisal: “Hej, zdravo Hassan, spet je super članek! Ni pa ravno aktualen, zakaj ga nisi objavil, ko smo bili v Zagrebu?” To njegovo sporočilo in besede “spet odličen članek” so bile po besedah Diaba enake kot v njegovem telefonskem pogovoru s Sidorovom, ko mu je ta dejal, da mora dva odlična članka prevesti in poslati Kadirovu, poroča Večernji list.

Uredništvo Večernjega lista se je takrat strinjalo, da zaradi novinarjeve varnosti informacije o grožnjah po objavi članka o čečenskem voditelju Ramzanu Kadirovu ne bodo šle v javnost. Pred mesecem dni je prejel policijsko zaščito in nato potrdil grožnje, ki jih je kasneje povzel tudi tednik Nacional.