Hrvaški komunisti zverinsko ubili 13 mladih Dubrovčanov – pobijali so jih v dvojicah, nato pa jih s pečine vrgli v morje

Fotografija je simbolična (Foto: Komunistički zločini)

Ubiti mladeniči iz Konavle, le streljaj stran od Dubrovnika, niso storili nobenega kaznivega dejanja. Likvidirani so bili brez sojenja in brez dokazane krivde. Gre le za enega izmed mnogih primerov, ko so komunisti po vojni nehumano ter izvensodno pobijali nedolžne ljudi, med katerimi so bili tudi otroci in ženske. 

13 mladih fantov je svoje poslednje počivališče našlo na Orsuli. Sicer pa je to le začetek tega, kar se je pozneje dogajalo na območju Hrvaške, ko je bilo po drugi svetovni vojni likvidiranih več sto tisoč Hrvatov. Na smrt 13 mladih spominja le še spominska plošča z njihovimi vgraviranimi imeni, nem spomin na njihovo likvidacijo, ki so jo izvedli komunisti, samooklicani “osvoboditelji Dubrovnika”, oktobra 1944. Umorjeni so pripadali hrvaški vojski, ki je sestavljala 10. brigado v Komolcu. V noči na 19. oktober 1944 so nesrečnike naložili na tovornjake v Karmenu in jih odpeljali na Orsulo, kjer so jih ubili v dvojicah in jih vrgli s pečine v morje.

O zločinu povedal preživeli, sicer ne bi zanj nikoli izvedeli
Trupla so v morju ostala dneve. Na žalost nobeden od 13 mladeničev ni imel možnosti za preživetje, razen Marka Trtomana, ki se je čudežno osvobodil žice in se neopazno izmuznil ter tako ušel gotovi smrti. Zahvaljujoč njemu je na dan prišla resnica o grozovitem zločinu, ki bi sicer ostala skrivnost, tako kot nešteto drugih zločinov komunistov. Resnico je sicer povedal šele po 50 letih od takrat, ko se je zločin zgodil.

Konavle, kraj južno od Dubrovnika, kjer so bili pobiti nedolžni fantje. (Foto: Twitter)

Očitno pa ubiti fantje ne morejo najti mirnega počitka niti po smrti. Spominska tabla, ki so jo postavili na Orsuli v spomin na njihovo grozljivo smrt, je bila že večkrat uničena. Vandali so spominsko obeležje poškodovali najprej leta 2015, nato pa še dve leti kasneje, ko so ga popolnoma uničili tako, da so ga razlomili na več delov. S tem so dali jasno sporočilo, predvsem o njihovem odnosu do ubitih.

Hrvatje ne prenesejo Tita
Niti več kot pol stoletja po koncu svojih zločinov komunisti niso odgovarjali za svoja sprevržena dejanja. Tako kot v Sloveniji niti na Hrvaškem niso izdali nobenega od morilcev iz svojih vrst, niti niso razkrili množičnih grobišč, ki se nahajajo po celotni Hrvaški – tudi na njihovih priljubljenih turističnih destinacijah, kot sta otoka Korčula in Mljet. Zato je likvidacije komunistov mogoče enačiti s terorizmom skupin Al Kaida in Boko Haram, saj ni nobene razlike med njimi niti po načinu niti po okrutnosti zločina. Komunistički zločini pišejo, da ima Josip Broz Tito za Hrvate le eno “ime” – eden največjih kriminalcev 20. stoletja.

M. S.