fbpx

Hrvaški notranji minister Sloveniji: Naš sistem je veliko hitrejši, lahko bi ga posnemali

Foto: STA

Hrvaški podpredsednik vlade in notranji minister Ranko Ostojić meni, da ni nobenih razlogov, da bi Slovenija omejila prehod beguncev, ker tega ne počneta ne Avstrija ne Nemčija. Ocenil je, da bi Slovenija lahko posnemala hrvaški sistem tranzita ljudi.

Ostojić še meni, da se je v Sloveniji osnovni problem pokazal, ko so začeli begunce in migrante registrirati, ker je postopek dolgotrajen. Poudaril je, da registracija – glede na to, da je niso opravili že v Grčiji, ki je v schengenskem območju – ni potrebna, piše STA.

“Naš sistem je veliko hitrejši in bi ga lahko tudi posnemali. Da se težave ne bi nadaljevale, je treba celoten postopek pospešiti, ker ti ljudje ne želijo ostati ne na Hrvaškem ne v Sloveniji. Oni so v tranzitu,” je izjavo Ostojića povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ponovil je, da je Hrvaška pripravljena zadržati polovico beguncev, ki vsak dan vstopijo na Hrvaško, a je drugo polovico potrebno isti dan prepeljati naprej. V torek so na Hrvaškem sprejeli približno 6500 ljudi, novi pa tudi danes prihajajo iz Srbije.

B. O.