fbpx

Hrvaški očitek Srbiji: Niste osvobojeni velikosrbskega virusa in jugoslovanskega komunizma

Foto: STA

Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je danes na svojem Facebook profilu sporočil uradnemu Beogradu, da se še ni osvobodil agresivnega velikosrbskega virusa in jugoslovanskega komunističnega sistema ter, da dokler tega ne bo storil, Srbija ne more postati članica Evropske unije.

Beograd je obtožil, da hrvaško javnost vsakodnevno zasipava s “pametovanji predstavnikov srbskih oblasti”, “tistih v srbskih oblasteh, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja bili del oblasti in/ali vladajočih strank, ko so iz Beograda sprožili vojne v Sloveniji, na Hrvaškem, BiH in Kosovu, osvajalne vojne, ki jih je Beograd vse po vrsti izgubil,” poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Namesto da bi se končno soočila s svojo odgovornostjo za sprožanje vojn, za več sto tisoč žrtev in uničenih eksistenc, uradna Srbija ciljno širi občutke maščevanja, hujska srbski narod proti drugim narodom ter mu preprečuje, da bi dolgoročno vzpostavil dobrososedsko sodelovanje v evropskem duhu, je izpostavil.

Interpretacije so različne
To je po njegovi oceni dokazal srbski premier Aleksandar Vučić, ko je hrvaško osvobodilno operacijo Nevihta 4. avgusta označil za “zločinsko končno rešitev”, pri tem pa omenjal “veliko odsekanih srbskih ušes in nosov”. Kovač je Beograd tudi obtožil, da ponareja podatke, ko trdi, da je bilo število Srbov na Hrvaškem zmanjšano za 90 odstotkov.

“Takšna Srbija, ki hujska ljudi, manipulira z njihovimi občutki, ponareja podatke, ne bo nikoli vstopila v EU,” je izpostavil Kovač.

Je Hrvaška dovolj evropska, da lahko sodi druge?
“Srbija bo potrebovala veliko pomoči, veliko mukotrpnih reform, da bi sprejela evropske vrednote, evropsko retoriko in evropsko ravnanje. To pa pomeni, da se bodo morali predstavniki oblasti, vodilne strukture v Srbiji, za vekomaj osvoboditi virusa agresivnega velikosrbstva in jugoslovanskega komunističnega sistema,” je še zapisal hrvaški zunanji minister.

M. P., STA