fbpx

Hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović dodatni pogovori podaljšali obisk v ZDA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: STA)

Mediji so ‘udarili’ po hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarovič. Njen obisk v ZDA je sprožil ugibanja, zakaj je šla dejansko tja in na čigave stroške. ‘Novoletno turnejo’ so ji podaljšali nenapovedani pogovori s predstavniki ameriške politike. 

Hrvaški mediji se že več dni ukvajajo z ugibanjem, zakaj o potovanju predsednice Kolinde Grabar Kitarović nihče ni vedel ničesar. Trije državljani Hrvaške so prijavili, da gre za zasebno potovanje na stroške države. Kitarovićeva je v ZDA odpotovala z vodjo svojega kabineta Natalijo Hmelin. Najavili so, da bo v ZDA ostala okrog pet dni, srečala naj bi se s predstavniki administracije novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa. Napovedovali so, da naj bi se srečala z ‘znanci’  iz ameriške administracije in političnega življenja.

Med drugim naj bi se srečala tudi s kandidatom za ameriškega ministra za obrambo, generalom Jamesom N. Mattisom.  Problem je nastal, ker se je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović za pogovore v ZDA  dogovarjala posamično. Trumpova ekipa uradno še ni potrjena in zato je tudi nejasno, o čem naj bi se s kom dejansko pogovarjala. V ZDA očitno niso želeli, da bi mediji o tem obisku sploh kaj poročali. Hrvaška javnost je zgrožena, da se na tak način predsednica Kolinda Grabar Kitarović ukvarja s turizmom in sramoti Hrvaško pred Američani.

Hrvaška predsednica je iz Washingtona v kratkem pogovoru za Hrvaški radio in televizijo na kratko spregovorila o svojem obisku v ZDA, ni pa povedala, s kom se je pogovarjala. Edino republikanski senator Marco Rubio je na družbenem omrežju objavil fotografijo, na kateri sta s hrvaško predsednico. Pogovarjala sta se o odnosih med Hrvaško in ZDA znotraj  zveze NATO.

Šlo je za službeno potovanje
Na Hrvaškem so se z vprašanjem o potovanju predsednice v ZDA obrnili na premierja Andreja Plenkovića in ministra za zunanje zadeva Davorja Iva Stiera. Premier Plenković je na kratko odgovoril, da je predsednica soodgovorna za zunanjo politiko, njemu pa ni nujno vedeti za vsak njen pogovor. Še bolj redkobeseden pa je bil minister Stier, ki je povedal, da s predsednico dobro sodelujeta. Hrvaški mediji so izvedeli, da je bilo ministrstvo za zunanje zadeve vključeno v potovanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović v ZDA in da zaposleni na hrvaškem veleposlaništvu v ZDA sodeljujejo z njo. To pomeni, da je šlo res za službeno potovanje, piše Večernji list. Od novega leta je namreč predsednica opravila razgovore z dvajsetimi ljudmi iz ameriškega političnega življenja. Teme pogovorov so bile: dvostransko sodelovanje med državama v okviru zveze NATO, aktivnosti ZDA na jugovzhodu Evrope in ukinitev vizumov ter dvostransko opazovanje.

Branka Jurhar