fbpx

Hrvaški premier Orešković ne bo popustil pritiskom

Hrvaški premier Tihomir Orešković (foto: epa).

Predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković je danes ponovil, da s premierskega položaja ne bo odstopil. Dejal je, da bo v saboru odgovoril na obtožbe, ki jih je HDZ navedla v zahtevi za njegov odpoklic. Orešković vztraja pri odstopu prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, ne pa tudi drugega podpredsednika vlade Boža Petrova.

Hrvaški premier Tihomir Orešković je dejal, da Karamarkovega predloga, da bi odstopil s položaja skupaj z obema podpredsednikoma vlade, ne more sprejeti, ker bi na ta način sprejel krivdo za lažne obtožbe, ki so bile zapisane v predlogu HDZ za njegov odpoklic.

HDZ Oreškoviću med drugim očita, da poskuša uvajati “kanclersko diktaturo s pomočjo represivnega aparata, namesto da bi se ukvarjal z reševanjem gospodarskih problemov v državi”.

Glasovanje o nezaupnici bo prihodnji teden
“Na te obtožbe moram odgovoriti saborskim poslancem, ki so mi dali mandat. Potrebujem priložnost obrambe osebne časti in časti institucije premierja,” je povedal na novinarski konferenci na sedežu vlade po današnjem podpisu koncesijskih pogodb za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v Slavoniji. Glasovanje o nezaupnici Oreškoviću bo predvidoma potekalo konec prihodnjega tedna.

Orešković je danes izrazil prepričanje, da bi vlada, ki jo vodi, lahko nadaljevala svoje delo po določenih kadrovskih spremembah, ter naštel nekaj gospodarskih potez svoje vlade, ki so prinesle investicije na Hrvaško. Obenem je povedal, da vztraja pri odstopu Karamarka, medtem ko odstopa Petrova ni ponovno zahteval. Premier pričakuje, da bo med saborsko razpravo pred glasovanjem o nezaupnici “zmagal razum” ter da bodo poslanci odločili, kaj je najboljše za hrvaške interese.

Napovedali vlado brez Mosta in Oreškovića
Tomislav Karamarko je na začetku tedna izrazil pripravljenost na odstop, če bi to storila tudi Orešković in Petrov. Potrdil je, da Orešković nima več podpore HDZ. Ker je Orešković Karamarkov predlog zavrnil, je Domoljubna koalicija sprožila parlamentarni postopek za premierjev odpoklic. Napovedali so tudi preoblikovanje vlade brez Oreškovića in Mosta. Pričakovati je, da bo nezaupnico premierju podprla tudi opozicija, a še ni jasno, ali bo HDZ-ju s partnerji uspelo zagotoviti potrebnih 76 poslancev za novo parlamentarno večino, ki bi podprla novega mandatarja in njegovo vlado.

Hrvaški socialisti za predčasne volitve
Zaradi poglobitve vladne krize je opozicija v četrtek začela zbirati podpise za razpustitev sabora. Predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je danes potrdil, da imajo 64 podpisov poslancev za razpustitev sabora, in izrazil prepričanje, da bodo uspeli zbrati potrebnih 76 podpisov. Kot je dejal, bi z Mostovimi 12 poslanci imeli zadostno večino za razpustitev sabora, kar bi pomenilo tudi predčasne parlamentarne volitve. Spomnil je na rezultate novih javnomnenjskih raziskav, ki kažejo, da dve tretjini anketirancev podpirata čimprejšnje predčasne volitve.

M. P., STA