fbpx

Hrvaški premier Plenković pomladil stranko in se znebil nekaj starih Karamarkovih kadrov

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković (Foto: STA)

V največji hrvaški vladni stranki HDZ so delno rekonstruirali predsedstvo stranke. V HDZ so namreč volili predsednika Sveta utemeljiteljev HDZ, ki pa ima tudi sedež v predsedstvu stranke. Zmagal je Plenkovićev človek Marij Kapulica nasproti Milanu Kovaću, ki velja za kader nekdanjega predsednika Tomislava Karamarka. V predsedstvu stranke je Plenković z njim dobil 34 članov. 

V predsestvu HDZ so Goran Marič, Gabrijela Žalac, Zvonko Milas, Damir Krstičević, Damir Jelić, Vladimir Šeks in Davor Božinović. Kapulica je Plenkovićev politični svetovalec v HDZ, bil pa je tudi njegov kandidat za novega predsednika stranke.

Na drugi strani je bil Milan Kovač, ki je do poraza vodil ustanovne člane HDZ. Za Plenkovića in njegovo ekipo, ki je pomagala Kapulici na vrh stranke, je bila zmaga pomembna, saj gre za zmago zmernejše Plenkovićeve desnice proti radikalnejši Karamarkovi.

Izvolitev Kapulice pomeni pomlajevanje in modernizacijo HDZ
Kdaj se bo Plenković odločil o kongresu stranke, še ni znano, vendar naj to ne bi bilo pred lokalnimi volitvami. S premierskega položaja se nima časa ukvarjati s stranko, pravi eden od njegovih virov za Večernji list. Na drugi strani se pojavljajo ugibanja, da bo šel Plenković čimprej na strankarske volitve in se z njimi rešil nezaželjenih v stranki. Dejstvo je, da je Planković podedoval Karamarkovo predsedstvo HDZ, v njem pa sedijo tudi bivši ministri, ki jih je poslal v Sabor in mu niso naklonjeni. Zlatko Hasanbegović, Miro Kovač, Darko Horvat in ostali mu ne delajo problemov, vendar so njegova jasna opozicija.

Tomislav Karamarko (foto: STA).

Tomislav Karamarko (foto: STA).

B. J.