fbpx

Hrvaški premier Plenković po telefonu že govoril s slovenskim premierjem Janšo o varni rešitvi prometnega zamaška na slovensko-hrvaški meji

Srečanje Janeza Janše in Andreja Plenkovića v Zagrebu leta 2017. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Hrvaški premier Andrej Plenković je po sestanku s predstavniki poslanskih skupin in vodstvom Sabora o ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 spregovoril o prihodnjih ukrepih. Omenil je tud, da se je že slišal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, razpravljala sta o načinih, kako rešiti stanje na meji.

Po mnenju hrvaškega premierja Andreja Plenkovića se Vlada RH dobro spopada s problemi povezanimi z epidemijo Covid-19 tako na državnem nivoju, kot tudi v vlogi predsedujočih Svetu EU.

Hrvaška vlada naj bi po pisanju Jutarnjega z naslednjim tednom predstavila ukrepe za lajšanje krize v gospodarstvu. Plenković je pri tem izpostavil, da so imeli dva proračunska viška in uravnotežen proračun, zaradi česar se je zdaj veliko lažje soočati s pojavom epidemije v izrednih razmerah.

Plenković že govoril z Janšo
“Dvakrat sem govoril s slovenskim premierjem Janšo, s kolegi v Srbiji, dosegli bomo dogovor, da se zamaški na meji rešijo, da vsi, ki so v tranzitu, prečkajo na varen način,” je povedal Plenković o več kilometrskih kolonah tovornega prometa na slovensko-hrvaški meji in hrvaški meji s Srbijo.

“Živimo eni zraven drugih, zavezniki smo v NATU in partnerji v EU. S tem v mislih želimo graditi odnose z novim premierjem Janšo in Slovenijo,” je v intervjuju za Jutarnji še povedal Plenković, ki je izrazil željo po gradnji dobrososedskih odnosov in krepitvi političnega in gospodarskega sodelovanja.

Soočanje z epidemijo
Po Plenkovićevih trditvah so šole v Istri zaprli preventivno, saj naj bi veliko Hrvatov s tistega področja odhajalo na delo v Italijo. Na tak način so želeli preprečiti nepotrebno širitev okužbe s Covid-19. Po zadnjih uradnih podatkih je na Hrvaškem bilo 32 okuženih, eden od pacientov naj bi si že opomogel.

V Sloveniji je število okuženih trenutno 141, ko bodo na NIJZ posodobili podatke, je pričakovati, da bo ta številka presegla 170.

Ivan Šokić