fbpx

Hrvaški sabor sprejel sporni zakon o rejništvu otrok

Foto: iStock

Hrvaški parlament je v petek sprejel zakon o rejništvu, ki je zaradi onemogočanja rejništva otrok istospolnim parom sporen za vladno Hrvaško narodno stranko (HNS). V tej stranki so napovedali, da bodo zahtevali oceno ustavnosti novega zakona, ker menijo, da diskriminira istospolne partnerje.

HNS je v petek predlagala amandma, s katerim bi rejništvo otrok omogočili tudi istospolnim partnerjem, glede na dejstvo, da je na Hrvaškem veliko otrok, ki so potrebni odraščanja v družini. Večina navzočih poslancev koalicije je amandma zavrnila, potem pa so zakon tudi sprejeli. V HDZ vztrajajo, da zakon ne krši pravic istospolne skupnosti.

Med glasovanjem je bilo v sejni sobi parlamenta 82 izmed 151 poslancev, 76 poslancev pa je zakon podprlo, vključno z nekaterimi bivši člani opozicijskih socialdemokratov (SDP), ki so zapustili stranko in se odločili podpreti vladajočo večino.

Poslanci HNS so se glasovanja vzdržali in tako zagotovili kvorum. Večina opozicijskih poslancev je namreč sejo zapustila že pred tem zaradi nezadovoljstva pri sprejemanju drugih zakonov.

Podpredsednik sabora in poslanec italijanske nacionalne manjšine Furio Radin je napovedal, da bo zahteval oceno ustavnosti zakona o rejništvu. Trdi, da zakon krši ustavna določila o enakopravnosti vseh državljanov, ko gre za istospolne partnerje, ter da je pripravljen pravico poiskati tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Tudi v HNS so pred današnjo sejo napovedali, da bodo zahtevali oceno ustavnosti, če ne bo sprejet njihov amandma. V HDZ niso kazali zaskrbljenosti zaradi napovedi svojih partnerjev v vladi.

Radin je v petkovem pogovoru za regionalno televizijo N1 med drugim opozoril tudi na nelogičnosti zakona, ki v praksi omogoča rejništvo otrok staršem samohranilcem. To pomeni, da bodo v skladu z zakonom za otroke lahko skrbele tudi istospolno usmerjene osebe. Spomnil je, da je tudi sam v svojo družino pred leti sprejel otroke v rejništvo.

Tudi tisti, ki so zakonu nasprotovali zaradi diskriminacije na podlagi spolne usmeritve, so sicer ocenili, da zakon izboljšuje pogoje za rejništvo v primerjavi z dosedanjim zakonom. Med drugim bodo zvišali število rejniških družin, ki bodo bolj teritorialno razporejene, ter uveljavili tudi poklicno rejništvo za starše, ki nimajo služb. Na Hrvaškem je nekaj več kot 800 otrok, ki potrebujejo rejniške družine.

Poslanci opozicijskih strank Most neodvisnih list in Živi zid so s seje odšli še pred prvim petkovim glasovanjem, ki je potekalo o paketu pokojninskih zakonov. Bili so nezadovoljni z načinom zavračanja opozicijskih amandmajev. Podvomili so tudi v kvorum, ki pa so ga potem zagotovili nekdanji poslanci SDP. Ocenili so, da gre za očiten primer “politične trgovine” in “cirkus”.

Iz vrst SDP so od svojih treh bivših strankarskih kolegov zahtevali, naj zapustijo sedeže na levi strani sejne sobe in se pridružijo svojim novim političnim partnerjem.

Demokracija.si