fbpx

Tajni policijski načrt nakazuje, da bo Hrvaška gradila velik migrantski center na 80 tisoč kvadratnih metrih

Foto: STA

Poslanec v hrvaškem saboru Tomislav Panenić ter Ružica Vukovac, Nizar Shoukry in Ivan Prskalo, kandidati hrvaške stranke Most na prihajajočih evropskih volitvah, so v soboto na tiskovni konferenci opozorili, da naj bi pri Slavonskem Brodu nastal ogromen sprejemni migracijski center, ki naj bi se razprostiral kar na 80 tisoč kvadratnih metrih.

V soboto je potekala tiskovna konferenca, na kateri so poslanec v hrvaškem saboru Tomislav Panenić ter Ružica Vukovac, Nizar Shoukry in Ivan Prskalo, kandidati hrvaške stranke Most na prihajajočih evropskih volitvah, opozorili na številne težave, s katerimi se hrvaški državljani soočajo na obmejnih območjih Slavonije, Baranje in Srema. Poudarili so, da so gospodarska kriza, ilegalne migracije in številni drugi problemi, med katerimi so izpostavili zlasti onesnaževanje zraka, ki ga povzroča rafinerija nafte v Slavonskem Brodu, povzročili propad te nekdaj bogate regije.

Vukovačeva se je posvetila zlasti problematiki onesnaževanja zraka. Pri tem je poudarila, da “rafinerija v Bosanskem Brodu ogroža kakovost zraka ter s tem zdravje in kakovost življenja prebivalcev Slavonskega Broda“. V povezavi s tem je izrazila začudenje, da Evropska unija ne stori ničesar, da bi preprečila nadaljnje zastrupljanje prebivalcev Slavonskega Broda. Pri tem je poudarila vlogo Vlade Republike Hrvaške, ki po njenih besedah ne stori dovolj za to, da bi bili hrvaški problemi slišani tudi na ravni EU.

Foto: Fokus.ba

Ilegalni migranti postajajo vse agresivnejši
Shoukry je opozoril na težave, povezane z migrantsko krizo, pri čemer je poudaril, da ilegalni migranti tudi na Hrvaškem postajajo vse agresivnejši. Na to po njegovem mnenju kažejo številna kazenska poročila, povezana z njimi. “Svojo humanost in solidarnost smo med migrantsko krizo pokazali vsem ljudem, ki so bežali pred vojno v Siriji. Današnji migranti pa ne bežijo več pred vojno. Po informacijah, s katerimi razpolagam, se število ilegalnih migrantov, ki preko Hrvaške skušajo doseči Evropsko unijo, ne bo zmanjšalo v doglednem času,” je dejal Shoukry. Ob tem je opozoril na to, da se Evropska unija in njene institucije ne zanimajo dovolj za probleme, povezane z ilegalnimi migranti, s katerimi se Hrvaška sooča predvsem na območju obmejnega pasu s Srbijo ter Bosno in Hercegovino.

Foto: STA

Tajni policijski načrt 
Na konferenci je Shoukry zbrane soočil tudi z informacijo, da naj bi hrvaško notranje ministrstvo z Ino marca lani podpisalo pogodbo o novem sprejemnem migracijskem centru pri Slavonskem Brodu, ki naj bi se razprostiral kar na 80 tisoč kvadratnih metrih. Že tako obubožana regija bi bila torej lahko kmalu v prihodnosti soočena še z velikim prilivom ilegalnih migrantov, kar bi zagotovo drastično povečalo stopnjo kriminalitete na širšem območju. Za ilegalne migrante, ki prihajajo iz kulturno popolnoma drugačnega okolja, so namreč kraje, ropi, posilstva in razmetavanje smeti  ter druga kriminalna dejanja nekaj povsem sprejemljivega.

M. D.