fbpx

Hrvaški veteran grozil, da bo ob 16. uri s floto ribiških čolnov vdrl v Piranski zaliv – Poglejte, kaj se je v resnici zgodilo

Petar Janjić - Tromblon (vir: twitter)

Danes ob 16. uri se je iztekel 72-urni ultimat, ki ga je upokojeni hrvaški polkovnik Petar Janjić – Tromblon postavil hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću v zvezi z razrešitvijo vprašanja o arbitraži s Slovenijo. Janjićev poziv naj bi med njegovimi somišljeniki naletel na dober odziv, medtem ko hrvaški politiki svarijo, da ni dobro, da kdorkoli s hrvaške strani pritiska na delovanje vlade. Na koncu se je v izjavi, ki jo je malo pred 16. uro objavil Janjić, izkazalo, da od njegovega podviga ne bo nič, tako zdaj organizira “regato razuma”, za katero namerava zaračunavati 50 hrvaških kun na osebo.

Danes ob 16. uri se je iztekel rok tridnevnega ultimata, ki ga je upokojeni polkovnik postavil hrvaškemu premierju Plenkoviću. “Vse, kar se nanaša na to, boste izvedeli danes, vse gre po načrtu,” je bil kratek Janjić v odgovoru na vprašanje hrvaškega portala Index. “Dal sem jim rok, gospodje, kolikor sem videl, niso v teh dneh s slovensko vlado vzpostavili enega samega stika, kar je porazno,” je odvrnil na vsako vprašanje o njegovi nameri, da s stotimi plovili pripluje v Piranski zaliv.

Janjić je obljubljal, da bo vse, kar naj bi se dogajalo, sporočil ob izteku ultimata. Hrvaška vlada je v tem času mirila strasti. “Takšna vprašanja se rešujejo z obojestranskim dogovorom, ne enostransko,” je Janjićeve izjave komentiral predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković. Pojasnil je, da razume, kako so nekateri živčni, a da je za doseganje rešitev potreben razum. “Tu moramo biti premišljeni, politiko se vodi z razumom, ne s srcem,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da bo hrvaška vlada ščitila hrvaške nacionalne interese.

Premier Plenković se na Janjićeve provokacije ni odzval. Prav tako je zavrnil idejo članice novo nastale Hrvaške konservativne stranke Ruže Tomašić, ki je predlagala, naj Hrvaška v Piranski zaliv pošlje vojsko. “Ne bomo šli v vojno s Slovenci. Bodimo realni, smučajmo,” je povedal Plenković na sljemenskem smučišču.

Tresla se je gora, na koncu prišla miš
Da je bil odziv hrvaškega premierja še kako na mestu, je pokazala tudi izjava Janjića, ki so jo v celoti objavili na Indexu malo pred 16. uro. V njej je zapisal, kako je zbral več kot 300 somišljenikov, ki so se nameravali odpraviti do Piranskega zaliva vzdolž celotne hrvaške obale, a je kmalu spoznal, da bi bil takšen podvig lahko prenevaren, saj bi bili na milost in nemilost prepuščeni vremenu. Tako je zdaj militantno nastrojeno retoriko prejšnjega tedna zamenjal z mirnejšim tonom in govorom o regati miru ter razuma, ki bi se začela v Umagu in vozila vse, ki jih zanima, do Piranskega zaliva, kjer bi nato razna društva lahko metala v morje cvetlične vence v spomin padlim v hrvaški vojni za neodvisnost. Za udeležbo v tej novi “regati za mir” naj bi posameznik odštel 50 kun. Ta novi dogodek naj bi potekal 3. februarja 2018.

Foto: epa

Janjić še vedno pričakuje odgovor istrskih ribičev, brez sodelovanja katerih lahko domnevamo, da bo kakršnokoli regato težko izpeljati.

Ivan Šokić