fbpx

Hrvaško javnost jezijo lažni podatki na razstavi o Jasenovcu, ki so jo Srbi postavili v prostorih ZN

Spomenik v Jasenovcu (vir: twitter)

V prostorih Združenih narodov so te dni odprli razstavo o Jasenovcu, ki pa je zmotila Hrvate. Hrvaško ministrstvo zunanjih in evropskih zadev je v izjavi za javnost zapisalo, da je po prvih prejetih informacijah o organizaciji razstave ter njene vsebine ” Združene narode opozorilo na poskus podtikanja lažnih podatkov, posledično so bili organizatorji [razstave] prisiljeni umakniti najbolj grobe neresnice.” 

O razstavi ni bila obveščena nobena hrvaška javna ustanova, niti muzej v Jasenovcu, v katerem se še najbolj nadrobno ukvarjajo s predmetom razstave. Žrtve v Jasenovcu so po pisanju Večernjega občutljiva “viktimološka tema”, ki so jo vse do leta 1988 enako obravnavali tako v hrvaškem kot srbskem tisku. Za tem je Jasenovac v Srbiji postal orodje politike, s katerim so uspešno manipulirali javno mnenje, piše hrvaška zgodovinarka Bernardica Jurić.

Predsednik židovske skupnosti v Zagrebu, Ognjen Kraus, je za Večernji povedal, da ni imel priložnosti, da bi si ogledal razstavo v ZN, a da se v politiki stalno manipulira s številom žrtev. “Vem, da se v Srbiji stalno uporablja številka 700 tisoč žrtev v Jasenovcu. Danes se ve, da je žrtev nekaj preko 80 tisoč, poimensko se ve, kdo je umrl.”

Sporno razstavo v prostorih Združenih narodov je odprl srbski zunanji minister Ivica Dačić. Združeni narodi so se od kontroverzne razstave distancirali in sporočili, da čeprav je razstava v prostorih ZN, to ne pomeni, da ZN implicitno sprejema predstavljene informacije, ki so del razstave.

B. Z.