fbpx

Hrvati bodo branili družino in šli na referendum o istanbulski konvenciji, ki uvaja teorijo spola

Foto: iStock

Hrvaška državljanska pobuda Resnica o istanbulski je danes v Zagrebu potrdila, da so zbrali dovolj podpisov državljanov za sprožitev postopka za izvedbo referenduma o odstopu Hrvaške iz konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini, ki je znana kot istanbulska konvencija.

Med 13. in 27. majem so pobudniki zbrali 377.635 podpisov, so na današnji novinarski konferenci pred poslopjem hrvaškega ustavnega sodišča sporočili pobudniki. Za sprožitev postopka so morali zbrati podpise več kot deset odstotkov hrvaških volivcev, kar je 375.000. Napovedali so, da bodo prihodnji teden podpise izročili saboru. Pričakujejo, da bo referendum razpisan jeseni.

Ponovili so, da nasprotujejo istanbulski konvenciji, ker prinaša teorijo spola, ki “ogroža temeljne vrednote hrvaške države in naroda”. Med drugim menijo, da je sobotna parada ponosa v Zagrebu potrdila povezave med LGBT skupnostjo, ki si prizadeva za omenjeno teorijo, ter nekdanjim jugoslovanskim komunističnim režimom, ki je podobno ogrožal vrednote hrvaškega naroda.

Pri zbiranju podpisov so jih ovirali socialisti
Znova so opozorili, da bi verjetno zbrali še več podpisov, če bi jim v vseh mestih in občinah dovolili postaviti stojnice za zbiranje podpisov. Napovedali so, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, ker so župani mest in občin prepovedali zbiranje podpisov v mestih, kot so Reka, Pulj, Sisak, Samobor in še nekatera. Že prejšnji mesec so sporočili, da so kazensko ovadili župana Reke Vojka Obersnela (SDP) in še nekatere župane mest in občin zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil ter odrekanja volilne pravice.

Podobna državljanska pobuda Ljudstvo odloča je napovedala, da bodo v četrtek saboru izročili približno 450.000 podpisov za svojo referendumsko pobudo o spremembi volilne zakonodaje. Tudi oni so podpise zbirali v drugi polovici maja. Na Hrvaškem pričakujejo, da bosta obe pobudi morali prestati oceno ustavnosti, preden bo padla odločitev o pripravi referenduma.

C. Š., STA