fbpx

Nekdanji premier Hrvaške Milanović: Most je izbral kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo.

Novi predsednik hrvaškega sabora Željko Reiner (Foto: STA)

Hrvaški poslanci so po volitvah 8. novembra izvolili predsednika hrvaškega parlamenta. To je akademik Željko Reiner, ki je bil kandidat Domoljubne koalicije in stranke Most. Predsednik stranke SDP Zoran Milanović je v besu komentiral, da “še nikoli nismo bili na nižji točki. Most je izbral kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo”.

Na ustanovni seji hrvaškega sabora so poslanci z 88 glasovi izvolili Željka Reinerja, ki je bil tudi edini kandidat za predsednika parlamenta. Od 151 poslancev se jih je 62 vzdržalo glasovanja, en poslanec pa je glasoval proti.

V svojem nagovoru se je Reiner zahvalil vsem, ki so zanj glasovali, in prav tako tistim, ki niso, saj je to odraz svobode, kjer lahko vsak izraža svoja stališča in mišljenje. “To je dosežek, za katerega se moramo zahvaliti prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tudjmanu in vsem braniteljem za svobodno Hrvaško.”

Bogate politične in akademske izkušnje
Reiner je bil že v prejšnjem sklicu sabora njegov podpredsednik. Med drugim je bil tudi hrvaški minister za zdravstvo med letoma 1998 in 2000. Je redni profesor na zagrebški medicinski fakulteti kot tudi član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU) in londonske Kraljeve akademije.

Predsednica Grabar-Kitarovićeva zadovoljna
Sabor se je na ustanovni seji sestal pet dni zatem, ko je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović mandat za sestavo nove vlade podelila kandidatu desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list Tihomirju Oreškoviću.

Zadovoljna sem, izjemno me veseli in čestitam novemu predsedniku sabora Željku Reineru,” je Grabar-Kitarovićeva sporočila po konstitutivni seji sabora in napovedala nadaljnje korake k oblikovanju nove, stabilne vlade.

Milanovićev izliv besa
V času volitev novega predsednika sabora Milanović ni komentiral, ni pa izbiral besed po konstitutivni seji, ko je ostro reagiral in dejal, da nekatere stvari v življenju  lahko izbiramo, “a so ljudje iz stranke Most izbrali odločitev, da gredo s kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo, v kateri je tudi župan, ki je obtožen težkih kaznivih dejanj“.

Kljub temu je po Milanovićevem mnenju to njihova legitimna odločitev, ki jo je treba sprejeti. “Hrvaška v demokratičnem smislu še nikoli ni bila na nižji točki in ne vidim možnosti povratka na stare tirnice,” je še dodal nekdanji premier Milanović.

M. P., STA