fbpx

Hrvati in Slovenci mastno zaslužili s pranjem denarja perujskega mamilarskega kartela

Foto: STA

Policija na Hrvaškem preiskuje vpletene v primer pranja denarja za perujski mamilarski kartel. Preiskavo so poimenovali Zlata mrzlica, med osumljenimi za goljufivo ravnanje pa sta tudi dva slovenska podjetnika.

Tožilstvo v Varaždinu je nedavno pričelo z ločeno preiskavo pranja denarja s fiktivnim nakupom zlata za perujsko mafijsko združbo, ki se ukvarja s preprodajo mamil. Hrvaška policija v sklopu preiskave pod imenom Gold Rush (Zlata mrzlica) preiskuje tudi dva slovenska državljana, ki sta kot podjetnika poznana širši slovenski javnosti, poroča STA.

Mafijski kartel po imenu Sanchez
Osumljeni so oprali kar 12 milijonov evrov. Denar je po navedbah osumljenih prispel na Hrvaško z namenom nakupiti plemenite kovine, ki so registrirane v Italiji. Hrvati celotno akcijo pranja denarja povezujejo s perujsko mafijsko združbo Sanchez. Domnevni kriminalci so med letoma 2012 in 2014 podjetjem v Italiji izdajali fiktivne račune za nakup lomljenega zlata. Tega so kupovali od številnih manjših podjetij pri naših južnih sosedih.

Finančni kriminal je resen problem rastočih gospodarstev
“Organizirani kriminal, korupcija in pranje denarja ne ogrožajo le svobode gospodarske dejavnosti in konkurenčnosti, temveč predvsem varnost in svobodo vseh državljank in državljanov. Če se želimo tako na evropski kot nacionalni ravni uspešno zoperstaviti tem grožnjam, ki nas hromijo, ne smemo več odlašati s primernimi ukrepi,” navaja Demokracija.

Domen Mezeg