Hrvati razkrili formulo za zaposlovanje v javni upravi. Bi se lahko zgledovali po njih?

Foto: epa

Hrvaška formula za zaposlovanje v javnem sektorju je tako preprosta, da jo je stranka Most v javnosti objavila kar preko Facebooka. Gre za preprosto načelo 2 za 1. Za vsaka dva zaposlena, ki odideta iz javne uprave, bodo Hrvati lahko zaposlili enega novega. Gre le za enega izmed mnogih ukrepov za večjo učinkovitost javne uprave, ki jih je predlagal Most. 

Tihomir Orešković je po prvi seji vlade v hrvaški javnosti dvignil veliko prahu, ko je povedal, da je po menjavi vlade na vseh ministrstvih še veliko prostora za zaposlovanje novih ljudi. Vodja HDZ Tomislav Karamarko je večkrat poudaril, da ne bo množičnega zaposlovanja na ministrstvih, na to izjavo pa se je odzval tudi Most.

Njihov predlog rešitve problema prevelike in neučinkovite javne uprave je popolnoma preprost, objavili pa so ga kar na Facebooku. ”Naš cilj je vzpostaviti ministrstva, ki bodo sposobna optimalno uresničiti zastavljene ciilje. Želimo si učinkovite javne uprave, ki bo dober partner zasebnemu sektorju,” so sporočili z Mosta, poroča hrvaški Index.

Plan dela naj bo na ravni posameznika
Formula, ki jo za zaposlovanje v javnem sektorju predlagajo, se imenuje ”dva za enega”. Za vsaka dva zaposlena, ki bosta odšla iz javne uprave, bodo lahko zaposlili novega. Poleg tega predlagajo zmanjšanje števila več kot 200 javnih agencij, ki jih imajo, racionalizacijo dela in ukinitev tistih delovnih mest, ki se prekrivajo na več agencijah. Predlagajo tudi, da bi se letni plan dela spustil na raven posameznika, uresničitev tega plana pa bi bil tudi osnova za napredovanje.

Zadnji ukrep, ki ga predlaga Most, je, da naj bi bile nove zaposlitve v javnem sektorju le na mestih, ki bi zagotavljala bolj učinkovito javno upravo in boljše storitve za zasebni sektor.

Hrvati razvili formulo zaposlovanja na ministrstvih, bi se Slovenci lahko zgledovali po njih? 1

M. G.