fbpx

Hrvati užaljeni: Slovenci imajo za več kot polovico višje plače

Foto: iStock

Slovenci imajo za 60 odstotkov višjo povprečno bruto plačo kot Hrvati, piše hrvaški Večernji list. Medtem ko mnogo južnih sosedov išče delo v Sloveniji in drugih evropskih državah, povpraševanje za delo na Hrvaškem prihaja le iz Romunije, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Kar 62 od 100 zaposlenih Hrvatov ima plačo nižjo od povprečne.

Hrvaški Večernji list piše, da je v primerjavi s Hrvaško bruto plača v Sloveniji – vsaj po januarskih podatkih – višja za več kot polovico. Ob tem so dodali, da so na drugi strani hrvaški življenjski stroški v mnogih pogledih enaki povprečju v Evropski uniji.

Minimalna plača na Hrvaškem znaša manj kot 400 evrov
Povprečna plača na Hrvaškem znaša okoli 743 evrov, minimalna pa dobrih 395 evrov. Za povprečno plačo se skrivajo znatne razlike v dohodkih državljanov. Po mnogih polemikah in političnih sporih je prišlo do spremembe v metodologiji izračuna plač in števila zaposlenih. Do sedaj se je upoštevala anketa, ki je bila opravljena na 70 odstotkih največjih delodajalcev v državi, odslej pa bodo izračuni plač temeljili na podatkih z JOPPD obrazca. Gre za dokument, ki se za vsakega delavca mesečno dostavlja davčni upravi. Po novem bodo ti dokumenti vključeni v statistične podatke.

Za delo na Hrvaškem se zanimajo Srbi in Romuni
Povprečna plača na Madžarskem znaša okoli 800 evrov, v Črni Gori pa, denimo, 740 evrov (vsi zneski s bruto). Po pisanju časnika so za delo na Hrvaškem zainteresirani zgolj Romuni in Srbi, saj je pri njih povprečna plača še nižja. Prav tako opažajo tudi povpraševanje za delo iz Bosne in Hercegovine, kjer je brezposelnost večja kot na Hrvaškem.

 

Foto: Eurostat

Foto: Eurostat

Po podatkih Eurostata je Slovenija glede na višino minimalne plače na 9. mestu. Ta pri nas trenutno znaša nekaj več kot 790 evrov brutoHrvaška se je na lestvici znašla 8 mest nižje. Na 1. mestu je Luksemburg, najnižje dohodke pa imajo v Albaniji.

N. K.