fbpx

Hud udarec talibanom: ZDA ubile njihovega vodjo

Foto: Printscreen/Youtube

V zračnih napadih ZDA je bil ubit vodja talibanov Mullah Ahtar Mansur, je potrdila afganistanska varnostna agencija. Ubili so ga na jugozahodu Pakistana, medtem ko je bil v svojem vozilu.

Ameriški sekretar John Kerry je za BBC dejal, da je Mansur predstavljal veliko grožnjo ZDA. Vodstvo talibanov je prevzel julija 2015 in tako nasledil Mullaha Mohammada Omarja, s katerim sta si bila sicer zelo blizu. Mansur je bil rojen leta 1960 v provinci Kandahar.

Iz ameriškega Pentagona so sporočili, da so napad, ki ga je ukazal predsednik Barack Obama, izvedli v soboto popoldne. V napadu je umrl še en borec, ki je bil z Mansurjem v vozilu, drugih žrtev pa naj ne bi bilo.

Smrt voditelja velik udarec talibanom
Mansur je bil sicer vpleten v načrtovanje številnih talibanskih napadov v Afganistanu, med drugim tudi na varnostne sile. Talibanom je prepovedal sodelovanje na mirovnih pogovorih z afganistansko vlado, ki bi lahko prinesli konec konflikta. Smrt voditelja talibanov zanje tako pomeni velik udarec, poroča BBC. Privrženci Mansurja po drugi strani sicer zatrjujejo, da njihov vodja ni bil ubit. Eden od upornikov je namreč zagotovil, da je Mansur še kako živ, poroča Večernji list.

 

N. K.