Hujše od Panamskih dokumentov: To so nevidni posredniki v vseh svetovnih naftnih poslih

Foto: Printscreen/Youtube

Po Panami prihaja afera iz Monaka, ki razkriva korupcijo v naftni industriji. To je zgodba o iransko-monaški družini Ahsani, ki ima v svojih rokah vajeti precejšnjega dela svetovnih naftnih velikanov – pod pretvezo dobrodelnih dogodkov in dobrega poslovanja.

Cyrus Ahsani, eden izmed treh Ahsanijev, ki vodijo podjetje Unaoil, je pred kratkim odkril, da je filipinska varuška njegovi ženi ukradla 500 tisoč dolarjev vreden nakit, zato je sprožil pravo globalno akcijo. Varuškin naslov je posredoval francoskemu politiku, ki je imel zveze na področju obrambe. V Manili so pripravili policiste za varuškino prijetje, Ahsanijevi odvetniki v Monaku pa so z lobiranjem poskrbeli, da je Interpol izdal mednarodni nalog za prijetje.

To je le en primer, kako Ahsani “ureja stvari”. Pomembni so pravi kontakti in povezave. Prav slednje pa so zaslužne za to, da je njegova družina obogatela.

Nevidni posrednik v vseh naftnih poslih
Družinsko podjetje, ki ga vodi Cyrus Ahsani, je že 20 let nevidni posrednik v vseh večjih svetovnih poslih med energetskimi podjetji. Sodelujejo pa tudi s skorumpiranimi vladami na Bližnjem vzhodu, v vzhodni Evropi in Afriki, poroča spletna stran The Age.

V letu 2007 je vir blizu družine Ashani razkril, da ima družina na bančnih računih 63 milijonov evrov. Poleg tega ima družina ogromno premoženja tudi v nepremičninah in posestvih v Nemčiji, Franciji, Monaku, Združenih državah in v Londonu. Ti so bili takrat ocenjeni na 130 milijonov evrov.

Unaoil se sooča z “zahtevnim poslovnim okoljem”
Narava delovanja družinskega posla pa ima tudi slabe plati. Stalno tveganje, preiskovanje, izpostavljenost in pregon so del njihovega vsakdana. Podjetje mora tako skrbno skrivati skrivnosti svojega poslovanja – od tod tudi pomanjkanje javnih evidenc o poslovanju podjetja Unaoil. Hkrati pa javnosti ves čas pihajo na dušo z raznimi dobrodelnimi akcijami. Na tak način si pridobijo veliko podpornikov.

Vse se je začelo z Atom Ashanijem
Nadvse pomemben člen v tej družinski zgodbi pa je Ata Ashani, oče Cyrusa Ahsanija in ustanovitelj naftnega podjetja, ki intenzivno sodeluje tudi pri organizaciji dobrodelnih dogodkov, kjer se med drugim pojavljajo princi, arabski šejki in evropski poslovneži.

Ata Ahsani se je rodil leta 1940 v iranskem mestu Kerman. V Angliji in ZDA je uspešno opravil inženirski študij. Da je lahko odplačal šolnine, je delal v naftnem podjetju, kjer je bil zadolžen za trgovanje z nafto v Iranu. Tukaj je stkal prve dragocene kontakte.

Številna podjetja v davčnih oazah
Unaoil ima pod svojim okriljem na desetine navideznih podjetij v davčnih oazah, kot so britanski Deviški otoki, Kanalski otoki in Marshallski otoki. Ta podjetja podpisujejo pogodbe z največjimi naftnimi in plinskimi velikani. Seveda Unaoil od tega dobi znatne provizije.

N. K.