fbpx

Hunter Biden investiral v podjetje za sledenje in odzivanje na epidemije, ki je sodelovalo z wuhanskim inštitutom za virologijo!

Foto: epa

Investicijsko podjetje pod vodstvom Hunterja Bidna Rosemont Seneca Technology Partners je predstavljalo vodilnega finančnega podpornika podjetja Metabiote, podjetja za sledenje in odzivanje na pandemije, ki je sodelovalo z zavezništvom EcoHealth Petra Daszaka in Inštitutom za virologijo v kitajskem Wuhanu.

Podjetje Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP) je predstavljalo vejo Rosemont Capitala, investicijskega sklada, ki sta ga leta 2009 ustanovila Biden in pastorek John Kerry, ki je Bidna imel za izvršnega direktorja.

Povezave zelo očitne
Med podjetji, ki so navedena v arhiviranih različicah portfelja podjetja, je tudi Metabiota, podjetje s sedežem v San Franciscu, ki naj bi odkrivalo, spremljalo in analiziralo nastajajoče nalezljive bolezni, razkriva The National Pulse. Finančna poročila razkrivajo, da je podjetje RSTP vodilo prvi krog financiranja podjetja, ki je znašalo do 30 milijonov ameriških dolarjev. Nekdanji izvršni direktor in soustanovitelj podjetja RSTP je Neil Callahan – ime, ki se velikokrat pojavi na trdem disku Hunterja Bidna. Ta pa je zanimivo tudi član upravnega odbora podjetja Metabiota.

Od leta 2014 je podjetje Metabiota predstavljalo partnerja združenja EcoHealth v okviru projekta “PREDICT” Ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID), ki skuša “napovedati in preprečiti nastajajočo globalno nevarnost zaradi bolezni”. V okviru tega prizadevanja so raziskovalci iz Metabiote, Združenja EcoHealth in Inštituta za virologijo v kitajskem Wuhanu sodelovali pri študiji o nalezljivih boleznih netopirjev na Kitajskem. “Občutljivi in široko reaktivni RT-PCR testi so bili opravljeni na wuhanskem Inštitutu za virologijo,” razkriva članek. Bližina Hunterja Bidna in izvora izbruha covida-19 je skoraj preveč pripravna.

Med raziskovalci, omenjenimi v prispevku iz leta 2014, so vodilna virologinja Shi Zhengli, direktorica Centra za nastajajoče nalezljive bolezni v wuhanskem laboratoriju kitajske komunistične partije. Prav tako je omenjen tudi osramočeni Peter Daszak, ki je bil pred kratkim izvzet iz delovanja komisije Lancet covid-19, ki preiskuje izvor covida-19, na račun navzkrižja več interesov. Med drugim je bil namreč  “dolgoletni sodelavec” Inštituta za virologijo v kitajskem Wuhanu.

Laboratorij v Wuhanu (Foto: EPA)

Daszak predstavlja tudi osebnost, ki je osrednjega pomena za potencialno poreklo covida-19. Njegovo združenje EcoHealth je usmerilo davkoplačevalske dolarje z Nacionalnega inštituta za alergijo in nalezljive bolezni Anthonyja Faucija (NIAID) za sodelovanje pri raziskavah koronavirusa pri netopirjih v Wuhanu. Raziskovalci iz Združenja EcoHealth in Metabiota so sodelovali tudi pri predstavitvah, kako “varno živeti z netopirji”, in študijah, ki povezujejo izbruhe nalezljivih bolezni z obrati za trgovino z divjimi živalmi, vključno s “trgi na vodi”. “Trgovina z divjimi živalmi lahko olajša prenos nalezljivih živalskih bolezni in predstavlja grožnjo za zdravje ljudi in gospodarstva v Aziji, kar je potrdil izbruh koronavirusa SARS leta 2003. Kitajski trg divjih živali je namreč olajšal prenos patogenov,” ugotavlja časopis iz leta 2016.

Podjetje se je znašlo pod tnalom WHO
Raziskovalci iz podjetja Metabiota so bili poleg osebja iz Združenja EcoHealth navedeni tudi v študiji iz leta 2014 o prelivanju henipavirusa, študiji iz leta 2014 o spremljanju ebole, študiji iz leta 2015 o herpesu in študiji o virusni raznolikosti iz leta 2015. Poleg povezav z Zavezništvom EcoHealth se je Metabiota zapletla tudi v polemike zaradi “nerodnega” odziva Amerike na ebolo. “Ameriško podjetje, ki se šteje za pionirja pri spremljanju nastajajočih epidemij, je med izbruhom ebole leta 2014, ki je zajelo Zahodno Afriko, storilo vrsto dragih napak – zaposleni so se spopadali s kolegi, ki so se odzvali, prispevali k napačno diagnosticiranim primerom ebole in večkrat napačno usmerili poti do virusa,” so ugotovili.

Družba naj bi poslabšala “že tako kaotične razmere”, zaradi česar so uradniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kritizirali podjetje: “Elektronska sporočila, ki jih je pridobil Associated Press, in intervjuji s humanitarnimi delavci na terenu kažejo, da so nekatera dejanja podjetja že tako kaotično situacijo poslabšala. Strokovnjak WHO za izbruh bolezni, dr. Eric Bertherat, je 17. julija 2014 pisal kolegom elektronsko sporočilo o napačnih diagnozah in ‘popolni zmedi’ v vladnem laboratoriju Sierra Leone Metabiota, ki ga je delil z univerzo Tulane v mestu Kenema. Dejal je, da ‘ni bilo sledenja vzorcem’ in ‘popolnoma nobenega nadzora nad tem, kar se počne’. To je situacija, ki je WHO ne more več odobriti.”

Foto: epa

Aprila 2021 je Ameriška agencija za mednarodni razvoj Joeja Bidna napovedala novo pobudo pod vodstvom Zavezništva EcoHealth, in sicer v povezavi s sledenjem nastajajočih nalezljivih bolezni s pandemičnim potencialom. Pri podvigu, ki ga financirajo davkoplačevalci, sodeluje tudi podjetje Metabiota, katere raziskovalci so bili kot avtorji navedeni v prispevkih od junija 2021 v zvezi z nadzorom koronavirusa v Afriki.

Nina Žoher