Idol slovenskih levičarjev Chomsky: “V ZDA večja cenzura medijev kot v sovjetski Rusiji”

Datum:

Znan levi intelektualec in idol povprečnega slovenskega levičarja srednjih let Noam Chomsky je v nedavnem intervjuju zavzel stališče, da v ZDA vlada še večja cenzura medijev kot v Sovjetski zvezi. Zaradi sporne izjave se je na ameriški levici vnela huda debata o tem, ali je dejansko mogoče potegniti vzporednice med rajnko komunistično tvorbo in Združenimi državami danes.

“V Združenih državah vlada totalitarna kultura, ki za časa mojega življenja še ni obstajala in je v marsičem veliko hujša od tiste, ki je bila v Sovjetski zvezi pred Gorbačovom. V sedemdesetih letih so lahko ljudje v Sovjetski zvezi dostopali do BBC, Glasu Amerike, nemške televizije, če so hoteli izvedeti novice,” je povedal Chomsky v spletnem intervjuju z levičarskim aktivistom Russellom Brandom.

Da gre za nesmiselno izjavo, je jasno izpostavil novinar, ki spada na ameriško levico, David Frum. V svojem spletnem komentarju je v prvi vrsti izpostavil rabo besedne zveze Sovjetska Rusija (Soviet Russia). Skovanka namreč izhaja iz besednjaka ruskih imperialistov, ki pa jo Chomsky s pridom uporablja, medtem ko se že nekaj desetletij predstavlja kot veliki antiimperialist.

Frum je nato opozoril, da medtem ko Chomskega moti, da ameriški volivci ne slišijo glasu ruskega zunanjega ministra Lavrova, ga prav nič ne moti, da ne slišijo glasu ruskega disidenta in opozicijskega politika Alekseja Navalnega, ki v ruskih ječah prestaja zaporno kazen zaradi domnevne prevare in razžalitve sodišča, v resnici pa zaradi političnega delovanja.

Aleksej Navalni med sojenjem. (Foto: EPA)

Nato je izpostavil  tezo Chomskega, da se glas ruskega vodstva ne sliši na zahodu in jo hkrati ovrgel, saj je britanska BBC naredila intervju z ruskim zunanjim ministrom, o njihovih pogledih pa dosledno povzroča Reuters.

Ukinjanje opozicijskih medijev
“Če bi Noam Chomsky rad vedel, zakaj je težko slišati avtentični ‘ruski glas’ na zahodu … tukaj je razlog,” je še zapisal Frum in k svoji objavi pripel novico, da so ruske oblasti zaprle opozicijski medij Nova Gazeta, ravno zaradi tega, ker so v mediju zavzeli ostro nasprotujoče stališče do invazije na Ukrajino.

Odnos do medijev po rusko – tudi v Sloveniji
V Sloveniji že nekaj časa spremljamo poskuse utišanja ali ukinitve medijske pluralnosti. Novela zakona o RTV predvideva tudi formalno ukinitev pluralnosti javne RTV, tako da bi odslej člane programskega sveta imenovale le levičarske nevladne organizacije. SDS je na zakon vložila referendum. Že dlje časa pa spremljamo napade in klice po ukinitvi naše medijske hiše, ki v neuravnoteženem medijskem okolju nudi enega redkih opozicijskih glasov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...