fbpx

Napad na največjo Marijino baziliko v Rimu ob vzklikih ‘Alah je velik’

Foto: epa

V Italiji sta pred baziliko Marije Snežne v Rimu dva ilegalna migranta, Palestinec in Tunizijec, napadla vojaka, jima želela vzeti orožje, medtem pa sta se drla žaljive pripombe in kričala: “Alah je velik!” Z žaljenjem sta nadaljevala tudi po aretaciji. Obtožena bosta grožnje, hujskanja k terorizmu in upiranja aretaciji. 

Italijanska policija je aretirala dva ilegalna migranta, ki sta napadla vojaka na dolžnosti pred zgodovinsko rimsko baziliko. Vojaka sta bila pred baziliko zaradi varnostnih razlogov ob praznovanju jubileja. Migranta, sicer prosilca za azil, sta ob napadu kričala islamske slogane ter skušala vojakoma ukrasti orožje.

Poviševala Alaha, medtem ko sta napadla vojaka
Incident se je zgodil pred baziliko Marije Snežne v Rimu, največjo Marijino katoliško cerkvijo, zgrajeno za časa rimskega Koloseja. Napadalca sta bila stara okoli 30 in 40 let, sicer državljana Palestine in Tunizije. Moška nista bila oborožena. Medtem ko sta napadla vojaka, sta kričala žaljive pripombe.

Žaljiva tudi še na policijski postaji
Ko sta ju vojaka obvladala, sta začela kričati mimoidočim, naj jima pomagajo. Obtožena bosta hujskanja k terorizmu, grožnje in upiranja aretaciji. Kot navaja IB Times, sta se tudi po tem, ko so ju pripeljali na policijsko postajo, obnašala žaljivo in grozila policistom vseh držav EU, žaljivke pa sta uporabljala tako v arabščini kot v italijanščini.

Rim kot nevarna destinacija?
Islamska država je že večkrat odkrito grozila Rimu in Vatikanu, zato so – predvsem po napadih na Pariz – okrepili varnost in so še posebej pozorni na incidente, kot je bil ta. Ob začetku praznovanja jubileja, ko je papež Frančišek napovedal leto usmiljenja, so zato na vse turistične točke napotili večje število policistov in vojakov ter pred vse vhode namestili detektorje kovin. Kot poročajo mediji, je zaradi groženj upadlo tudi število rezervacij v rimskih hotelih, saj mnogo potencialnih obiskovalcev šteje Rim za nevarno destinacijo.

M. G.