Imetniki orožja na Novi Zelandiji kljubujejo novim prepovedim strelnega orožja v imenu varnosti: Od 300 tisoč registriranih kosov orožja jih je država dobila le 530

Prepoved polavtomatskega orožja v Novi Zelandiji (vir: twitter)

Novozelandska premierka je v odziv na teroristični napad, v katerem je 28-letni Avstralec Brenton Tarrant v Christchurchu pobil okoli 50 muslimanov, sprejela dodatne ukrepe za prepoved strelnega orožja. A Novozelandci, ki posedujejo orožje, niso navdušeni. Od približno 250 tisoč imetnikov strelnega orožja, ki imajo okoli 300 tisoč kosov strelnega orožja, so državi predali zgolj 530 kosov strelnega orožja.

Ko je novozelandska premierka Jacinda Ardern v marcu napovedala niz ukrepov, ki bi razorožili novozelandske državljane, je bilo slišati negodovanje. Novozelandski imetniki orožja po poročanju portala The Free Thought Project niso pripravljeni sodelovati. Prepoved polavtomatskega strelnega orožja je stopila v veljavo v začetku aprila. Dandanes velika večina sodobnega orožja deluje na polavtomatski osnovi. Izjema so lovske puške in športno orožje.

Novozelandce naj bi motilo dejstvo, da morajo oni plačevati za zločin, ki ga je storil tujec, to je Avstralec. Verjamejo, da jih ravno njihovo strelno orožje varuje. Do zdaj naj bi od skupno 250 tisoč imetnikov strelnega orožja, ki si lastijo preko 300 tisoč kosov strelnega orožja, država dobila zgolj 530 kosov strelnega orožja.

Imetniki orožja kljubujejo zakonu
Uradna razlaga je, da imetniki strelnega orožja čakajo na objavo, koliko bo država plačala za predano orožje. “V bistvu nas kaznujejo za dejanja tujega terorista. Želimo se prepričati, da bomo za našo zasebno lastnino primerno kompenzirani, ko bo zaplenjena,” je za NZ Herald povedala tajnica Sveta za registrirane imetnike orožja Nicole McKee.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern (Vir: Twitter)

A s tem se ne strinjajo pri TFTP, kjer trdijo, da se ljudje niso pripravljeni odpovedati orožju, saj je to edina obramba pred teroristi. “Seveda, res je, da ljudje nočejo biti oropani svojega imetja brez kompenzacije. A ni količine denarja, ki bi lahko kompenzirala posameznikovo nebogljenost.”

Pri tem so poudarili, da ima prepoved posedovanja strelnega orožja lahko kratkoročne pozitivne posledice, a nasprotniki niso nikoli zadovoljni. Kot primer pri TFTP navajajo Veliko Britanijo, kjer zadnje leto bijejo hude vojne proti nožem. Način razmišljanja je jasen, nikoli ni kriv storilec, nikoli ni kriv posameznik, temveč se vedno okrivi orožje ali orodje. “Vseobsegajoča prepoved polavtomatskega strelnega orožja na Novi Zelandiji je na sto tisoče državljanov, ki spoštujejo zakon, preko noči spremenila v kriminalce,” je sprejeti ukrep na Twitterju komentirala novinarka RT Rachel Blevins.

Prepoved polavtomatskega orožja zgolj začetek
Zaščitniška drža, ki vztraja pri zaplenitvi orožja državljanom, ki spoštujejo zakon z namenom, da bi preprečili kriminalcem dostop do orožja, je neučinkovita, naivna in v celoti ignorira pozitivne učinke oborožene družbe skozi zgodovino, so zapisali pri TFTP. Ob tem so dodali, da bi vsekakor bilo lepo živeti v svetu brez strelnega orožja, a se na žalost nahajamo v svetu, kjer je strelno orožje prisotno. “Vsakdo, ki želi braniti sebe in svojo družino, bi moral imeti možnost, da to stori na način, ki se mu zdi primeren – edina druga možnost je tiranija.”

Ivan Šokić

 • xtc

  Tale multikultarka in prikanjalka muslimanov je nevaren psiho,ki se ga morajo Novozelandci znebiti z vlade.
  Vsi levičarji zagrizeno pobirajo orožje narodu in ga tako delajo nemočnega proti oblasti in kriminalcem-to ni naklučje,ko je narod neoborožen lahko nad njim izvajaš teror in zlorabo oblasti in to je kanilo Novozelandcem.Ravno to je v ustavi ZDA zapisana usstavna pravica do orožja,kar je trn v peti socialistom.
  To kar laže tali anarholiberalno socialistična spaka,da gre za večjo varnost-je LAŽ,gre za uvajanjediktature popolne moči nad državljani,ki so brez orožja popolnma nemočni-kriminalci pa se na zakon ne ozirajo dosti.

  • trumpet2018

   kamniški forest gump ni nič manj nevaren, kot ta novozelandska antifovska zmešana kura, še bolj je omejen

 • Vladimir Štuhec

  kaj pa pri nas gdaj bomo mi dobili zakon da se bomo lahko sami branili?ko nas več ne bo?

  • tasilo

   Nisem prepričan, ali boš ti tako polpismen “gdaj” primeren za imeti orožje …

   Vendar vseeno poskusi prebrati CEL Zakon o orožju (ZOro) https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=200523&stevilka=777 , kjer ti vse lepo piše. Za pokušino pa tole:

   17. člen — Upravičen razlog za izdajo orožne listine

   Posameznik ima upravičen razlog (4. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona) za izdajo orožne listine, če:
   – dokaže, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev le-te potreboval varnostno orožje;
   /…/

   • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

    vprašanje po kakem kriterju bodo neki samoklicani postavljeni vrhovni razsodniki odločali kdaj sem ogorožen ?

    Če bodo moji sosedi džihadistični muslimani, ekstremni radikalni anti fa psihopati z orožjem …..bo razsodnik me razoorožil češ oni niso nevarni, jaz sem ker se opazil v njih resno nevarnost.

    Če pa bodo moji sosedje normalni anti antifa, patrioti, konzervativci, normalni misleči, anti LGBTQ+P in podobno in se bom nad njimi potožil pa mi ne samo da mi bodo dovolili strelno orožje, še avtomatsko in bazuko in protitankovse mine mi bodo dovolil.

    Tako, da je spet odvisno kdo bo razsodnik, isto kot pri volitvah kdo šteje glasove in pri vladanju se bo upoštevala ustava odvisno od premierja in vlade in ne to da bi se po defaultu morala. Enako je tudi pri izvajanju zakonov ti lahko imaš najboljše zakone in najboljšo ustavo, ampak če so tisti ki izvajajo to pokvarjenci, ti nič ne pomaga,….papir prenese vse, važna je izvedba, kdo je razsodnik.

 • stajerc5

  Nova24, ne se zajebavat, bo spet Jansa kriv!

 • Janez Kepic-Kern

  ZANIMIVO !
  Tudi spodnje je – ZANIMIVO !

  ZA ODDIH OD TEŽKE TEME.
  ALI IMA KDO OD VAS BEROČIH KAKO MNENJE ALI REALNO INFO
  O SPODNJEM !?

  MEDICINSKI ČUDEŽ ?
  V
  ZVEZI Z EX T.I. MARŠALOM TITOM ?
  ALI KAJ ?
  ŠE VEDNO MI NI JASNO,
  KAKO JE LAHKO
  – TISTA DOMNEVNA “TITOVA” MAMA – MARIJA BROZ !
  ZMOGLA

  1. NAJPREJ RODITI – LETA 1892 – NA DUNAJU – FRANZA BROZA !
  NATO PA ŠE
  ISTEGA LETA 1892

  2. MAJA 1892. LETA – ŠE – JOSIPA BROZA T.I “MARŠALA TITA !?
  RES
  ČUDNO: poglejte na moj e-portal “SLOVENIANA” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  P.S.
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.
  P.S.
  “SLOVENIANA”- MOJ KAR OK E-PORTAL

 • Nata

  A res ?? A nože pa macole pa lahko imajo ?

 • Tratovc

  Dobro da mojega kalaša nisem predal ko je bilo konec vojne za slo čaka pod posteljo za drugi polčas

 • cosmosjasnovidec

  Kateri pameten bo pa levaški drhali za katero ve,da ga rine muslimanski golazni pod nož predajal orožje?
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • trumpet2018

  v boju proti muslimanski podivjani posiljevalski golazni ima vsak pravico do samoobrambe, če te država noče zavarovati, se moraš zavarovati sam, tudi pri nas bo kmalu podobno, ni si treba zatiskati oči, vsak ki je pameten, zna vnaprej predvideti nevarnost in temu primerno ukrepa. Bedak pa čaka in čaka in ostane brez glave, samo poglejte kaj se zadnji teden dogaja na Švedskem in v Nemčiji, levi izdajalski smrduharji na 24 kur o tem niti besede.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!