fbpx

Imetniki orožja na Novi Zelandiji kljubujejo novim prepovedim strelnega orožja v imenu varnosti: Od 300 tisoč registriranih kosov orožja jih je država dobila le 530

Prepoved polavtomatskega orožja v Novi Zelandiji (vir: twitter)

Novozelandska premierka je v odziv na teroristični napad, v katerem je 28-letni Avstralec Brenton Tarrant v Christchurchu pobil okoli 50 muslimanov, sprejela dodatne ukrepe za prepoved strelnega orožja. A Novozelandci, ki posedujejo orožje, niso navdušeni. Od približno 250 tisoč imetnikov strelnega orožja, ki imajo okoli 300 tisoč kosov strelnega orožja, so državi predali zgolj 530 kosov strelnega orožja.

Ko je novozelandska premierka Jacinda Ardern v marcu napovedala niz ukrepov, ki bi razorožili novozelandske državljane, je bilo slišati negodovanje. Novozelandski imetniki orožja po poročanju portala The Free Thought Project niso pripravljeni sodelovati. Prepoved polavtomatskega strelnega orožja je stopila v veljavo v začetku aprila. Dandanes velika večina sodobnega orožja deluje na polavtomatski osnovi. Izjema so lovske puške in športno orožje.

Novozelandce naj bi motilo dejstvo, da morajo oni plačevati za zločin, ki ga je storil tujec, to je Avstralec. Verjamejo, da jih ravno njihovo strelno orožje varuje. Do zdaj naj bi od skupno 250 tisoč imetnikov strelnega orožja, ki si lastijo preko 300 tisoč kosov strelnega orožja, država dobila zgolj 530 kosov strelnega orožja.

Imetniki orožja kljubujejo zakonu
Uradna razlaga je, da imetniki strelnega orožja čakajo na objavo, koliko bo država plačala za predano orožje. “V bistvu nas kaznujejo za dejanja tujega terorista. Želimo se prepričati, da bomo za našo zasebno lastnino primerno kompenzirani, ko bo zaplenjena,” je za NZ Herald povedala tajnica Sveta za registrirane imetnike orožja Nicole McKee.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern (Vir: Twitter)

A s tem se ne strinjajo pri TFTP, kjer trdijo, da se ljudje niso pripravljeni odpovedati orožju, saj je to edina obramba pred teroristi. “Seveda, res je, da ljudje nočejo biti oropani svojega imetja brez kompenzacije. A ni količine denarja, ki bi lahko kompenzirala posameznikovo nebogljenost.”

Pri tem so poudarili, da ima prepoved posedovanja strelnega orožja lahko kratkoročne pozitivne posledice, a nasprotniki niso nikoli zadovoljni. Kot primer pri TFTP navajajo Veliko Britanijo, kjer zadnje leto bijejo hude vojne proti nožem. Način razmišljanja je jasen, nikoli ni kriv storilec, nikoli ni kriv posameznik, temveč se vedno okrivi orožje ali orodje. “Vseobsegajoča prepoved polavtomatskega strelnega orožja na Novi Zelandiji je na sto tisoče državljanov, ki spoštujejo zakon, preko noči spremenila v kriminalce,” je sprejeti ukrep na Twitterju komentirala novinarka RT Rachel Blevins.

Prepoved polavtomatskega orožja zgolj začetek
Zaščitniška drža, ki vztraja pri zaplenitvi orožja državljanom, ki spoštujejo zakon z namenom, da bi preprečili kriminalcem dostop do orožja, je neučinkovita, naivna in v celoti ignorira pozitivne učinke oborožene družbe skozi zgodovino, so zapisali pri TFTP. Ob tem so dodali, da bi vsekakor bilo lepo živeti v svetu brez strelnega orožja, a se na žalost nahajamo v svetu, kjer je strelno orožje prisotno. “Vsakdo, ki želi braniti sebe in svojo družino, bi moral imeti možnost, da to stori na način, ki se mu zdi primeren – edina druga možnost je tiranija.”

Ivan Šokić