fbpx

Incident na Bližnjem vzhodu: Sirske obrambne sile so sestrelile izraelsko vojaško letalo F-16, ko je prešlo v njihov zračni prostor

Izraelski lovec F-16 je strmoglavil nad sirskim ozemljem. (foto: Nova24TV).

Mediji poročajo, da je pred dnevi izraelski lovec F-16 strmoglavil nad sirskim ozemljem, ko je prestopil zračno mejo nad izraelskim ozemljem na severovzhodu države. Sirske oblasti so odgovorile z ognjem, ker naj bi izraelska letala napadla njihovo vojaško bazo, piše Russia Today. Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Jonathan Conricus je na družbenem omrežju Twitter sicer zapisal, da sta pilota preživela in da smrtnih žrtev ni bilo. Do incidenta pa naj bi prišlo po tem, ko so izraelske obrambne sile prestregle iranski dron, ki je prečkal sirsko-izraelsko zračno mejo. Izraelska operacija je sprožila sirski protiraketni ščit.

Sirske oblasti sicer trdijo, da gre za izraelsko agresijo, saj naj bi izraelske obrambne sile napadle vojaško bazo v osrednji Siriji, njihova akcija pa je sprožila odziv sirskih zračnih sil. Izraelska vojska trdi, da gre za večjo kršitev izraelske suverenosti, odgovoren pa je po njihovem mnenju izključno Iran. Sirske obrambne sile so namreč streljale na več izraelskih lovcev in jih več tudi poškodovale. Toda izraelski tiskovni predstavnik Conricus je zatrdil, da so se vsa izraelska letala z izjemo enega varno vrnila na svoje ozemlje.

Russia Today še poroča, da se je izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu že odzval in se udeležil kriznega posveta o sirskem varnostnem vprašanju. Kmalu naj bi bile sprejete tudi potrebne odločitve, kako se bo Izrael uradno odzval na omenjeni incident.

Na spletu so se sicer že pojavile fotografije sestreljenega lovca F-16, s slikovnega gradiva pa je razvidno, kako je potekala reševalna akcija, v kateri so na varno prepeljali pilota. Izraelske obrambne sile so sicer potrdile, da so zajele iranski dron, ki je strmoglavil nad njihovim ozemljem. Izraelci so ga sestrelili s pomočjo vojaškega helikopterja, v regiji na severu Izraela pa so glasne sirene rdečega alarma odmevale daleč naokrog.

Spomnimo. Sirija že dlje časa protestira proti izraelskim vojaškim akcijam, ki se nanašajo na tarče na sirskem ozemlju. Izraelska vojska je v preteklosti napadla vojaško bazo blizu Damaska iz libanonskega zračnega ozemlja, sirska vojska pa je takrat trdila, da je uničila večino izraelskih raket. Januarja pa je Izrael sprožil tri napade na vojaške tarče v Siriji. V Damasku so takrat zatrjevali, da so sestrelili izraelski letali, kar pa so v Jeruzalemu zanikali.

T. F.