fbpx

Indija umaknila nekatere bankovce iz obtoka – odločitev vlade sprožila pravo finančno mrzlico

Foto: epa

Indijske oblasti so pred nekaj dnevi razveljavile bankovce za 500 in 1000 rupij, kar predstavlja kar 86 odstotkov celotne gotovine v obtoku, s čimer želijo zadati hud udarec črni ekonomiji, saj bodo morali imetniki večje gotovine neznanega izvora le-to razkriti, ali pa bo do konca leta izgubila vrednost. 

Pred nekaj dnevi so indijske oblasti povzročile pravo monetarno mrzlico na svojih tleh, potem ko so razglasile, da bodo bankovci najvišje vrednosti – 500 in 1000 rupij do polnoči izgubili svojo vrednost, Indijci pa imajo samo do konca leta čas, da obiščejo banke in zamenjajo svojo gotovino za novo tiskane bankovce ali pa denar preprosto naložijo na svoje račune, sicer se bodo njihovi bankovci spremenili v neuporabne kose papirja.

Zaradi tovrstne odločitve indijskih oblasti se tam pričakuje nekaj mesecev pravega kaosa, še zlasti na področju poslovanja, navaja The Economist.

Indijska oblast s prstom kaže na Pakistan
Indijska oblast se je za takšno potezo odločila zaradi številnih ponaredkov indijskega denarja, ob tem pa s prstom kaže na sosednji Pakistan, ki naj bi na takšen način “podžigal” trgovino z drogami in terorizem, obenem pa naj bi se na takšen način udarilo tudi nepojasnjene vire denarja sumljivega izvora – izven finančnega sistema.

Ljudje v Indiji stojijo v dolgih vrstah za menjavo denarja (foto: epa)

Ljudje v Indiji stojijo v dolgih vrstah za menjavo denarja (foto: epa)

Črna ekonimija predstavlja kar 20 odstotkov celotne indijske ekonomije
Črna ekonomija v Indiji namreč cveti, saj naj bi predstavljala kar 20 odstotkov celotne ekonomije. Mnogi, ki se ukvarjajo s takšno obliko poslovanja so revni kmetje, ki jim ni potrebno plačevati davkov, vendar pa se tudi premožni ukvarjajo z nedovoljenimi posli, saj za nakup zlata ali nepremičnin pogosto opravljajo kar z nedovoljeno gotovino, ki jo prinesejo v kovčkih.

Država lovi predvsem tiste z velikimi kupi denarja
Namen indijske vlade je doseči, da bi vsakdo razkril svoj skriti denar, ki ga ima v fizični obliki, ali pa ga preprosto izgubil. Ob tem lokalne oblasti zanimajo predvsem tisti, ki pri sebi hranijo preko 250.000 rupij, torej takšni, ki ravno ne spadajo med reveže, pa se vseeno izogibajo plačevanju davkov. Nekateri so si namreč nabrali ogromne neprijavljene kupe bankovcev. Papirnati denar, ki bo razveljavljen pa predstavlja kar 86% vse gotovine v obtoku, kar pomeni, da so prizadeti vsi družbeni sloji, predvsem zaradi zelo dolgih čakalnih vrst pred bankami.

Obstajajo načini, kako se ukrepom oblasti preprosto izogniti
Tisti, ki imajo zelo veliko denarja, pa bi lahko najeli večje število ljudi, da bi tako prerazporedili svoje velikanske vsote. Resnične pridobitve politične poteze indijskih oblasti je trenutno še zelo težko ugotoviti.

Domen Mezeg